itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jan/15

26

Gjør skjermen at du sover dårlig?

Av: Svend Andreas Horgen, høgskolelektor

Har du noen gang sjekket e-post rett før du legger deg? Deretter legger du ned mobilen/nettbrettet/laptopen og prøver å sove. Sovner du raskt da?

I dag snakket jeg med en kar i kantina som tipset meg om programmet f.lux. Det er velkjent at det blå lyset fra skjermer (nettbrett, mobil, datamaskin) gjør at du ikke så lett får sove, og når du sovner går du inn i færre REM-sykluser enn normalt. Når det blir kveld og dagslyset forsvinner, så produserer kroppen et søvnhormon kalt «melatonin» som gjør at du blir trøtt. Lys fra skjermene på digitale duppedingser (blått lys) bidrar til å begrense produksjonen av melatonin. Dermed føler du deg ikke så trøtt, og det blir vanskeligere å sove. Jo nærmere du holder skjermen inn mot ansiktet, jo sterkere blir effekten av melatonin-hemming. Mobilskjermer er ofte veldig nærme, særlig om en bruker den i senga, under dyna e.l.

Det er to alternative løsninger.

 1. Ikke bruk digitale skjermer 30-60 minutter før du skal legge deg. Dette er vanskelig for mange, inkludert undertegnede.
 2. Bruk f.lux.

Programmet f.lux justerer fargetemperaturen slik at kroppens søvnhormoner ikke påvirkes av skjermen

Programmet f.lux justerer fargetemperaturen slik at kroppens søvnhormoner ikke påvirkes av skjermen


Programmet f.lux forandrer fargetemperaturen på skjermen slik at det vises mer oransje lys enn blått, og dermed blir du ikke kunstig vekket opp igjen når kroppen egentlig forbereder seg på å sove. Dermed kan du trygt sjekke e-post eller surfe litt før du legger deg, uten at det påvirker den naturlige tretthetsfølelsen. Programmet er ganske sofistikert i og med at det justerer lysstyrken utover hele dagen avhengig av hvilket sted og hvilken tidssone du befinner deg i (lystemperaturen varierer). Dersom du ikke liker dette er det bare å deaktivere programmet og heller kjøre det når du trenger det, men tanken er at programmet skal kjøre hele tiden i bakgrunnen.

Verdt å teste ut for alle som har for vane å bruke duppedingser på (sen) kveldstid. Programmet er open source, virker å være et solid produkt og funker på Windows, Mac og Linux samt Android-telefoner. Det er derimot en utfordring for de med iOS: Det er for tiden kun mulig å installere f.lux på «jailbroken devices», og det er vel på generell basis ikke å anbefale. I påvente av at slike smarte programmer bygges rett inn i operativsystemene går det jo an å sjekke e-post på laptopen (installere f.lux på den).

Her er en forskningsartikkel om temaet. Verdt å lese det blå feltet på side 1.

Hva er dine digitale rutiner på kveldstid?

Dette innlegget har 10 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

10 comments

 • Pål Simen Hem · 27. januar, 2015, kl. 13:06

  Dette så spennende ut. For mye «blått» hvitt lys om kvelden påvirker hvor våken man er – definitivt. Varmt lys (rødligere, gulere) som bla. stearinlys virker mer i samsvar med kroppens behov for lys etter solnedgang. Dette har jeg erfart også med bruk av «blåere» hvitt lys som skal lyse inn i øynene gjennom dagtid. Spesielt dersom det på vinteren brukes etter solnedgang. … Jeg testet programmet med å justere tidspunktet i Windows til etter solnedgang. Skjermen fikk helt klart rødligere fargetoner. Skal bli spennende å bruke. Installasjon av programmet gikk problemfritt. Dersom du ikke vet lengde- og breddegrad for stedet du bor, kan du bruke denne web-siden:http://itouchmap.com/latlong.html

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 27. januar, 2015, kl. 13:59

   Takk for hyggelig kommentar! Jeg testet på egen maskin i går kveld, og likte umiddelbart det jeg så. Litt rart å se et rødere skjermbilde, men det er vel bare en vanesak og når jeg etter en times arbeid på kveldstid prøvde å slå av effekten, ble det plutselig vondt i øynene å se på det blå/hvite lyset. Kommer til å bruke dette hver kveld fremover (selv om det beste er å prøve å redusere kveldsbruken av duppedingser)

 • Om itfag-bloggen (http://blogg.itfag.no) | Student · 7. februar, 2015, kl. 21:32

  […] av punktene i oppgaveteksten var at Gjør skjermen at du sover dårlig? tipser om programmet f.lux som forandrer fargetemperaturen på skjermen så at du og jeg skal […]

 • Analyse av bloggen itfag Øving 1 oppgave 3 | dannelsesreisen · 8. mars, 2015, kl. 23:01

  […] eksempel på innlegg hvor kommentarer gir merverdi til startinnlegget? Trengte ikke å lete lenge: http://blogg.itfag.no/2015/01/26/gjor-skjermen-at-du-sover-darlig/#comments I denne bloggposten tipses det om f.lux et program som automatisk justerer skjermlyset etter tiden […]

 • Litt om ITfag-bloggen | Kitti's Blog · 18. august, 2015, kl. 15:50

  […] Gjør skjermen at du sover dårlig? […]

 • En nærmere kikk på itfag-bloggen | Helge Larsen Bjerke · 31. august, 2015, kl. 20:35

  […] hvert fall for min del, er et innlegget om applikasjon mot en økende (?) søvnproblematikk, nemlig bruken av smarte dingser før leggetid (eller etter leggetid!). Kanskje leser du nettopp denne bloggen sent i kveld? Da kan det være […]

 • En slags analyse av HiST sin itfag-blogg | simsalamin · 20. september, 2015, kl. 16:04

  […] Pål Simen Hem · 27. januar, 2015, kl. 13:06 til et innlegg om søvnproblemer på grunn av lys fra digitale skjermer: […]

 • Blogg! Ka i svarte #”¤1¤! ?? – Site Title · 27. august, 2016, kl. 20:15

  […] kommentarer gi merverdi til et innlegg? Min påstand er JA! I dette innlegget om skjermlys kan man se at en leser kommer med tips til et program som er beskrevet av […]

 • Analyse av itfag-bloggen – Ella Rebella · 18. september, 2016, kl. 19:27

  […] et blogginnlegg. Et eksempel på innlegg hvor kommentarer gir merverdi til startinnlegget kan du se her. Pål Simen Hem gir merverdi ved å tipse om mer informasjon om det som blogginnlegget allerede […]

 • De vil dele, reflektere og lære! – Nyt ditt hverdagsliv! · 10. februar, 2017, kl. 12:41

  […] en artikkel ofte har et kommentarfelt, hvor leseren kan legge igjen et innlegg. Itfag bloggen er et godt eksempel på at slike innlegg er nyttige og er en forlengelse av det opprinnelige […]

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me