itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

apr/14

7

Intervju med tidligere student: Per Kristian Kummermo

Per Kristian Kummermo

Per Kristian Kummermo

Per Kristian Kummermo, utdannet 2012, forteller om hvordan det er å jobbe som dataingeniør. Han er ansatt som konsulent hos Capgemini og har en typisk dataingeniørjobb.

Vi har stilt noen spørsmål til en tidligere student om utdanningen, miljøet og ikke minst hva som venter «på den andre siden». Denne teksten er for øvrig også lagt ut på websidene til HiST.

Hvordan er livet som student?

Jeg startet på HiST da jeg var 20 år, lettere forvirret etter å ha gått ett år på psykologi. Psykologi var fantastisk morsomt, men følte aldri det engasjerte mer enn akkurat nok til å fullføre førsteåret. Derfra suste jeg videre til HiST hvor jeg tok realfagsforkurs for å kunne velge i litt mer spennende utdanninger. Valget falt på dataingeniør, og jeg kan vel aldri si jeg har følt meg mer hjemme. La oss bare få det sagt, jeg er en fullblods stolt nerd. Det er først på HiST jeg fant folk som var like fokusert og lidenskapelige interessert i data som meg.

Fagmiljøet er enormt og det å sitte etter skolen å programmere med noen studenter ble hverdags. Menneskene du møter her kommer til å berike livet ditt både sosialt og ikke minst faglig. Om du er av den sosiale typen eller har en drøm om å være sosial, eller hater å være sosial, så meld deg inn i Tihlde. Det er en slags altmuligplass av en linjeforening for alt som kan virke interessant for en generell dataingeniør i form av fest, arrangement, kino m.m.

Hva synes du om fagene du har tatt?

Fagene (Per Kristian har gått på dataingeniørstudiet) dekker det du trenger av et grunnlag til å kunne ta til deg kunnskap utenfor klasserommet. Det som skiller seg ut, og det flotte med HiST, er at samtlige av lærerne er lidenskapelig interessert i det de underviser i. Det er ingenting som hindrer deg å spørre dem spørsmål, starte større diskusjoner rundt private IT-ideer eller bare fyre igang en diskusjon om fraktaler og tallrekker (takk Rivertz!).

Fagene er også fleksible. Har du lyst å lage et drømmeprosjekt er det lagt opp til muligheter både i samarbeid med forskjellige prosjektfag samt bachelor. Det jeg kort sagt prøver å si er at hvis du gjennomfører samtlige fag på dataingeniør har du grunnlaget til å gjøre det ufattelig bra i arbeidslivet etterpå. Hvis du derimot involverer deg enda mer, tar noen ekstra fag (du har nemlig muligheten til det også – se mer om bonusemneordningen her) og kicker igang noen hobbyprosjekt ved siden av; da er du spisset til å gjøre hva som helst.

Hvordan vurderer du arbeidsmarkedet?

Da jeg var ferdig hadde jeg to jobbmuligheter; den ene som systemutvikler, den andre som konsulent. Første tipset hvis du skal forsikre deg om jobb, er å ha sommerjobb i løpet av studietiden (gjerne allerede etter førsteåret). Dette vil gjøre deg attraktiv til videre jobb, samt gi deg praktisk erfaring du kan ta med deg videre til studiet.

Kort sagt er det vel slik at om du er interessert i hva du driver med, har gjort en grei innsats på skolen, så har du jobb. Arbeidsmarkedet for IT er råbra og som et tips kan jeg si at stå-på-vilje er også noe som arbeidsgivere ser veldig etter. Du må nemlig regne med å komme i situasjoner du har null peiling på der ute. Hvis første-instinktet ditt er å hive seg over det og ta det som en utfordring, skinner du lett gjennom bunken med CVer arbeidsgiver må grave gjennom.

Hvorfor valgte du å bli konsulent?

Jeg valgte til slutt å bli konsulent for Capgemini grunnet utfordringene de tilbyr og muligheten til å ufordre meg selv med både nye fagfelt og arbeidsoppgaver. Jobben gir meg fleksitid, muligheten til å reise, selvvalgt mengde ansvar, mye selvstendighet og muligheten til å jobbe med fantastiske dyktige mennesker.

Jeg er nå utplassert som webutvikler hos Telenor her i Trondheim, hvor jeg er en del av et team som står for å implementere en større løsning for bedrifter i Norge. Jeg jobber med både ny og gammel teknologi, og har påvirkninger på både tekniske og ikke-tekniske beslutninger som blir tatt for implementeringen. Akkurat nå jobber jeg med avansert JavaScript og HTML5 for å skape en moderne og brukervennlig tjeneste. HiST har hjulpet meg ved å gi meg tankeganger rundt løsningsorientering og hvordan man kan angripe forskjellige problemstillinger. Dette i tillegg til erfaring med gruppearbeid og gruppedynamikk er uvurderlig i jobbsammenheng.

Er det noe du vil legge til på tampen?

Er du interessert i IT, ute etter å møte fantastisk dyktige mennesker, søk dataingeniør! Du får et flott grunnlag til å kunne delta direkte i arbeidslivet eller ta videre utdanning innenfor IT. Du blir ikke å angre. Har du noen spørsmål er det bare å ta kontakt med per-kristian.kummermo@capgemini.com

Dette innlegget har Comments off. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

Comments are closed.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me