itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

nov/13

19

Har du innspill til nytt design på bloggen vår?

Av: Svend Andreas Horgen, studieleder

Denne bloggen ble laget i 2010. Designet ble laget i 2010. I øving 1 i faget Sosiale medier (5 studiepoeng, IINI2004) har studentene fått i oppgave å analysere itfag-bloggen for å lære mer om hva en blogg er. De ble bedt om å finne ut hvor mange innlegg den har, hvordan bloggen er bygd opp og strukturert, hvem som bidrar, hva vi skriver om etc. Mange har gjort en grundig jobb og skrevet gode analyser. De ble også bedt om å påpeke svakheter.

En svakhet som veldig mange studenter trekker fram i analysene sine, er nettopp designet. Sitat fra det en tilfeldig valgt student skriver: «Designen er såååå 2010».

Jeg er enig i at vi kunne frisket opp designet, men er usikker på hvordan det burde se ut. Med WordPress er det jo enkelt å endre design uten at det går utover innholdet, så i praksis tar det bare noen minutter å endre design. Dersom en bruker en ferdig mal, that is.

Men hvordan burde et nytt design se ut? Har du innspill? Tanker? Konkrete forslag til maler i WordPress som kunne egne seg å bruke? Er du enig/uenig i at designet bør oppdateres? Alle tilbakemeldinger er nyttige.

Dette innlegget har 12 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

12 comments

 • Peter Rasmussen · 20. november, 2013, kl. 09:02

  Litt undrende til at noen mener bloggen er «Designen er såååå 2010″.
  Design kan være bra i forhold til hensikt eller det kan være mindre bra i sammen henseende.
  Å mene at noe er foreldet grunnet dato blir feil fokus.
  Vi lever i en tid hvor endringer gjøres for endrings skyld.
  Veldig ofte med negativt resultat.
  Ting tar tid, ikke nødvendigvis alle endringer er bra.
  «Den store flukten fremover» er et passende navn på moterytternes frykt for å stivne.

  • Lars R Persson · 22. november, 2013, kl. 13:25

   Jeg er faktisk litt enig med deg, Peter Rasmussen. Hvorfor forandre noe som fungerer. Jeg synes siden kler å ha et litt akademisk preg. (Det kan fort bli litt for «rosablogg-aktig» hvis en putter for mye «stæsj» på siden. Det kan vi klare fint på våre personlige bloggsider.
   Det eneste er at litt oppfriskning av bakrunnsbilde innenfor den blåfargen som jeg synes kler denne bloggsiden. Den virker litt statisk.
   En annen ting er Arkivkolonnen. Hadde det ikke vært greit å samle årene innen en enkelt overskrift, for så å komme til inleggene dette året. Jeg er klar over den uskrevne regelen at du skal finne det du ønsker på en webside med max 2 tastetrykk, men det ser litt mer ordnet ut.

   • Author comment by Svend Andreas Horgen · 22. november, 2013, kl. 13:41

    Takk for gode og nyttige innspill, både Lars og Peter. Jeg har tidligere fått tilbakemelding på at vi ikke burde vise alle innlegg i sin helhet på forsiden, men bare et lite utdrag og så «klikk her for å lese mer» for hvert innlegg. Da blir det litt mer avis-preg over det. Jeg er usikker, personlig liker jeg ikke denne type avispreg på blogger, men hører gjerne hva andre mener om det.

 • Christel Johansen · 22. november, 2013, kl. 15:12

  Enig i at man ikke skal endre seg bare for endringens skyld. Og noterer meg også at de fleste har nevnt designet mer i en bisetning enn noe annet. Det er altså få som mener designet er alfa omega for bloggens suksess.

  Men når du ber, får du svar! 🙂

  En ting som kan tenkes kan øke antall kommentarer: Innlogging via Facebook e.l. når man regnigstrerer ny kommentar. Jeg vet ikke om man må registrere seg hver gang man kommenterer, men det kan tenkes at dette er en ørliten bøyg. En mulig fordel med facebook login e.l. er at det åpner for bilde på kommentarene, som kan tenkes stimulerer samtalen?

  I min mening hadde det vært kjempefint om dere publiserte forfatter på artiklene, gjerne med bilde. Ser det gjøres på en del artikler, og det gir en ny dimensjon til posten. Kanskje likte jeg så godt det som var skrevet, og ville gi tilbakemelding? Eller se det andre OP har skrevet?

  Rent estetisk synes jeg den blå fargen kan være noe tung, og vil foreslå en hvit bakgrunn med en toppbanner av en sort, gjerne i samme stil som nå. Designet styres muligens av profilhåndbok.
  Er sterkt uenig i at sprekere design gjør at bloggen virker mindre seriøs eller «rosablogg-aktig». I min mening er det innholdet som er avgjørende. Men selvsagt: Ingen enhjørninger og cupcakes.

  Er enig med det Svend Andreas nevnte om «les mer» på hvert blogginnlegg, ettersom innleggene er varierte i innhold, og treffer forskjellig publikum.

  Fordi det ikke virker som om noen bruker den, ville jeg ha lagt widgeten med e-postvarsling til bunnen for lettere navigasjon.

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 22. november, 2013, kl. 15:24

   Takk for gode innspill, Christel. Mange gode poenger og konkrete forslag til ting som kan gjøres bedre. Godt forslag med Facebook-innlogging. Det hadde jeg ikke tenkt på før. Skal undersøke hvordan det gjøres, men antar det fins en wordpress-plugin, widget eller tillegg for å få til det.

 • ole · 24. november, 2013, kl. 23:46

  Kan vel være enig i at designet er litt foreldet, men uten at det går utover opplevelsen.

  Om et nytt design skal på plass bør den være responsiv, det er vel det eneste jeg savner med det nåværende designet.

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 27. november, 2013, kl. 12:57

   Godt poeng, Ole, at det bør være responsivt så det passer på alle enheter. Skal prøve å få til det.

 • Mohammad Ali Khan · 25. november, 2013, kl. 23:06

  Eksempler på akademiske nettsider med moderne design:

  Lancaster University
  Queen Mary
  MIT, Information Services & Technology

  Det trenger ikke bli noen såkalt rosablogg altså.
  Design handler om brukervennlighet, funksjonelle løsninger, visuell komunikasjon og sikkert masse mer.
  Det handler ikke om å ha mest skrikende farger og effekter klint utover ei nettside.

  Det sitatet som Svend Andreas Horgen referer til, er faktisk en lenke som peker hit, og den finner man nederst på ALLE sidene til itfag bloggen.
  Både designen og disse lenkene gjør at man får inntrykk av at Hist er fastlåst til dette temaet som ble installert i 2010, og at man mangler kompetansen til å endre på den eller installere noe nytt. Til og med den lille logoen i fanen er hentet fra temaet.

  Ettersom itfag tilbyr undervisning i webutvikling, webdesign, html5 osv. så blir det litt svakt.

  Sammenlign det gjerne med en butikk som stiller ut flotte og gode varer i et utsillingsvindu, men ikke tar seg bryet med å vaske det vinduet på tre år.

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 27. november, 2013, kl. 13:02

   Takk for gode innspill, Ali. Jeg er enig i at vi har kompetansen til å lage et skikkelig godt design selv – det er mer tiden det har stått på. Blogging kom inn som sideaktivitet i tillegg til alt annet vi gjør (campusundervisning, forskningsarbeid og nettundervisning). Det er veldig givende å blogge. Vi lærer mye av å formidle hva vi gjør og komme i dialog med leserne. For å komme i gang med bloggingen fokuserte vi på innholdet i starten og valgte derfor i 2010 det temaet du viser til. Jeg er enig i at det ikke er helt heldig at pekeren til devolux vises på hver side av bloggen, men det skyldes temavalget og å kreditere den som står bak temaet på en skikkelig måte. Ideelt sett burde vi lagd et eget, unikt design, men det tar kanskje unødvendig tid, så i den grad vi kan bruke ferdige temaer er det best. Uansett valg av tema er det likevel et spørsmål om hvordan en på best måte kan velge layout på bloggen (hvilke innholdsblokker plasseres hvor, hvilken funksjonalitet må vi ha med og ikke, etc).

 • Lars R Persson · 27. november, 2013, kl. 14:13

  Uttrykket «Rosablogg-aktig» var ikke ment som en kommentar om at designet på siden ikke kunne være oppdatert og litt mer friskt. Jeg synes funksjonalitet kommer i første rekke, så kan designen være prikken over i’en. Jeg driver selv med litt websider på si’ og synes det er artig med litt tøfft design. Jeg synes kommentaren om skalerbart innhold var god og viktig, med tanke på funksjonalitet. Når det gjelder designet synes jeg det bør være fritt fram for litt oppfriskning. Hva med en designkonkurranse ? Det er sikkert mange kreative sjeler som kunne tenke seg å bidra.

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 29. november, 2013, kl. 12:10

  God idé med designkonkurranse, skal tygge litt på det.

 • Hva skjer på blogg.itfag.no? | areBlog · 28. januar, 2015, kl. 15:25

  […] sett og gir noe tilbake. Det virker som om innlegg som stiller konkrete spørsmål, eksempelvis dette, der det spørres om tips til nytt design, er det som i størst grad skaper aktivitet. Kanskje er […]

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me