itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

aug/13

31

Hva bør inn i Evernote og ikke? (10 av 12)

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Av: Svend Andreas Horgen

Jeg bruker Evernote til mye jobbrelatert og læringsrelatert, men også som privat arkiv. Dette har en praktisk fordel. Hva kan arkiveres, i fall jeg får bruk for det i fremtiden? Jeg tenker slik:

  • Kvitteringer på varer som kan være aktuelle å bytte
  • Dokumentasjon av ulik art (hus, bil, attester, vitnemål etc)
  • Bilde av gjenstander en eier, vinflasker (for de som har interesse for det) og liknende
  • Nøkler for programvare som er kjøpt
  • … og så videre

Kort sagt: Alt som du kan tenke deg å spare på, og som kan digitaliseres, er det lurt å arkivere i Evernote.

Det er også viktig å avklrae hva som ikke passer inn i Evernote. For det første vil jeg si at filer du jobber på, som regel ikke passer inn. Lengre tekstdokumenter som for eksempel rapporter, passer best i filsystemet på datamaskinen (med mindre du bruker nettbaserte verktøy ala Google Drive/Docs eller Office 365 for skriving). Jeg lager en del videobasert lærestoff, samt leksjoner i form av tekst, powerpoint-dokumenter og liknnede. Det gir ingen mening å plassere verken videoer eller powerpoint-filer eller zip-filer i Evernote så lenge det er filer jeg jobber aktivt på. YMMV. Når noe er ferdig publisert, derimot, kan det gi mening, men jeg vil ikke kopiere en ellers velfungerende filstruktur fra DropBox inn i Evernote. Jeg vet sånn ca om innhold ligger i DropBox eller i Evernote, og de har hver sine fordeler.

Det jeg derimot kan finne på å dra inn i Evernote (som vedlegg i et notat), er for eksempel rapporter, lange artikler og annet kildemateriale som typisk inngår i et konkret prosjekt jeg jobber på. Gitt at jeg leser en PDF på 50 sider om temaet «markedsføring med Facebook» så er dette en fil som jeg kan ha bruk for senere. Før ville jeg plassert den i mappen sosialemedier i DropBox, og det er ikke noe i veien med å gjøre det nå også, bortsett fra at min erfaring er at da blir den aldri lest igjen, og den forsvinner i mengden av slike filer langt nede i en mappestruktur. Det jeg heller gjør, er å lage et notat i Evernote hvor jeg skriver et kort resymé av hva PDF-en handler om, og så drar jeg inn PDF-en som vedlegg til notatet. Hvorfor er det lurt?

Mitt svar er at det tar 1-2 minutter å skrive kort hva PDF-en handler om, men det gjør at jeg lettere husker innholdet for fremtiden. Teksten ligger i notatet, som er søkbart, og dermed kan jeg med større sannsynlighet finne tilbake til PDF-en senere. I tillegg er det slik at innhold i PDF-er, docx-filer og liknende vedlegg, er søkbare i Evernote (gitt at du har premium-abonnement). Dersom du søker etter ordet «relasjoner» så kan det være at dette ordet fins på side 28 i PDF-en. Dermed popper Evernote-notatet med PDF-en som vedlegg opp som resultat når du søker etter «relasjoner». Men er det denne PDF-en du er ute etter? I stedet for å åpne PDF-en og bla deg gjennom, så kan du lese ditt eget resymé og se at dette handler om sosiale medier, markedsføring, relasjonsbygging etc. Du var kanskje ute etter «relasjoner» i databasesammenheng, og da slipper du å gå inn i den PDF-en. Du ser sikkert poenget. Igjen – YMMV.

Hvordan organiserer og lagrer du ditt innhold per i dag? Legg gjerne igjen en kommentar.

Dette innlegget har Comments off. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

Comments are closed.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me