itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

aug/13

30

Evernote som prosjektstøtteverktøy (9 av 12)

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Av: Svend Andreas Horgen

Evernote egner seg som verktøy i en tidlig fase i et prosjekt, eller som støtte underveis. Alt kan lagres der, og i et prosjekt trenger du ofte å starte bredt med å samle informasjon, gjøre research (klippe fra web og andre kilder) og deretter strukturere og organisere, kaste og finne nye ting. Det å få oversikt er vrient. Du kunne limt alt inn i et word-dokument, men det er veldig tungvint. Du kunne lagd en mappe i filsystemet ditt og samlet alt der, men da mangler du muligheten til å koble ting sammen med lenker, skrive egne notater innimellom ting og så videre. Evernote er ideelt til slike formål!

Et konkret eksempel er at jeg våren 2013 skulle skrive en vitenskapelig artikkel sammen med kollega Thor O. Da måtte jeg planlegge min del, lage og sende ut en undersøkelse og skrive om resultatene. Planleggingen var mentalt krevende, og for å strukturere tanker og samle idéer underveis, lagde jeg en Evernote-notatbok som vist i bildet nedenfor. Dette hjalp også veldig når jeg jobbet med artikkelen over tid (noen dager, så et par uker pause og så noen dager igjen). Alt er samlet på ett sted, og siden Evernote støtter at du drar inn filer som vedlegg i et notat, kunne jeg faktisk også dra inn resultatet fra spørreundersøkelsene som PDF/Excel-dokumenter rett inn der hvor jeg hadde planlagt bruken av dem. Du må nesten prøve det selv for å se hvor lurt dette er, eller det vil si: Du må prøve selv å spre informasjon (som hører sammen) i ulike systemer, og deretter prøve å samle det i Evernote. Da innser du hvor nyttig dette er. Been there, done that, never again 🙂

Evernote, klikk for stor versjon

Evernote brukt for å planlegge og støtte skrivingen av en vitenskapelig artikkel, klikk for stor versjon

Har du behov for en ekstra skjerm? Hvis du for eksempel skal spille inn en videosnutt som del av en studentbesvarelse, eller når du som lærer skal lage lærestoff, så tar du opp skjermen din. Da er det kjekt med et manus. Lager du manuset i Evernote så kan du ikke lese det opp fordi du tar jo opp på skjermen. Men – du kan åpne notatet med mobilen din, og lese manuset der. Dermed kan du sikre at skjermen er «fri» samtidig som du har manuset foran deg. Uten å trenge å skrive ut et A4-ark først. Jeg bruker denne teknikken ofte når jeg har undervisning. Agendaen for undervisningsøkten min ligger i et Evernote-notat (eller evt. en tekstfil i DropBox) og så underviser jeg (nettbasert, synkront) med dataskjermen som deles, samtidig som jeg leser agendaen min på mobilen. Dette fungerer også utmerket i webinarer.

Et lite tillegg til hvorfor teknikken med å åpne en «agenda» i Evernote på mobilen er lurt underveis i webinarer: Det er nemlig mye å holde styr på når du skal administrere et webinar. Ting skal skje i en viss rekkefølge, det er en plan for det faglige og det er administrative ting å huske på underveis, det kan være små tips og triks jeg har samlet opp i notatform som jeg bør kunne søke fram lett ved behov. Min løsning er å lage en hel notatbok som heter Webinar, og den har tips, triks, hjelp og standardtekster jeg kan klippe ut og lime inn. I tillegg har den et notat for «dagens webinar» hvor jeg skriver en agenda for webinaret (som jeg kan lese opp muntlig), ting jeg må huske på å informere om, og ikke minst en checkliste av ting jeg må huske å gjøre. Underveis i webinarer krysser jeg av for det jeg har gjort, og da vet jeg at det er gjort. I Evernote-notatet. Jeg kunne selvsagt hatt en slik sjekkliste i gjøremålslisten min, men da må jeg plutselig forholde meg til to app-er samtidig. Noen gjøremålslister egner seg simpelthen best i Evernote.

Evernote på mobiltelefonen viser agendaen og ting å gjøre underveis i et webinar. Merk hvor hendig checkboksene er i denne sammenhengen.

Evernote på mobiltelefonen viser agendaen og ting å gjøre underveis i et webinar. Merk hvor hendig checkboksene er i denne sammenhengen.

Det fins mange måter å jobbe på, men jeg er ikke i tvil om at Evernote hjelper meg til å bli mer produktiv. Jeg tror også kvaliteten på det jeg gjør øker. Jeg bruker derimot ikke Evernote til alt. Skriving av lengre tekster hvor jeg skal «tømme hodet mitt», gjør jeg i verktøyet Scrivener, eller direkte i Word. Små arbeider jeg gjør trenger ikke å ta veien om Evernote. Dessuten passer jeg på å slette ting fra Evernote når jeg garantert ikke trenger det mer. Jeg vil nemlig ikke at Evernote skal bli en oppbevaringsplass for tidligere søppel, ref mine tidligere 40 permer som jeg aldri leste.

Det fins mange prosjektverktøy, men i hvilke tilfeller mener du Evernote egner seg? Gjerne konkretiser, så får vi en fin base med erfaringer. Legg gjerne igjen en kommentar.

Dette innlegget har Comments off. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

Comments are closed.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me