itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

aug/13

29

Livslang læring med Evernote (8 av 12)

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Av: Svend Andreas Horgen

Jeg bruker også Evernote til det jeg kaller «livslang læring». Jeg lærer hver gang jeg leser en bok, og noen ganger når jeg ser en film (andre filmer er pur underholdning). Noen bøker jeg leser er så gode at de kan jeg skrive et lite sammendrag av. Da husker jeg bedre innholdet, og kan raskt søke opp hva den handlet om og lese med egne ord. Et tips fra AsianEfficiency er å lage tankekart som oppsummerer kjernepoengene i gode bøker du leser, og lagre disse tankekartene i Evernote. Her snakker vi nok neppe om skjønnlitteratur – jeg tenker i hvertfall bare slik om faglitteratur.

Her er eksempel på en film jeg har sett som jeg vil huske på om 5 eller 20 år, nemlig Inception. Sett den? Forstod du innholdet i den? Jeg forstod mye, men etter å ha lest «Inception ending explained» skjønte jeg at det var en god del jeg ikke hadde fått med meg likevel. Den filmen har mange nivåer. Dype nivåer, og skjulte røde tråder som gir den en helt ny dimensjon når du vet om dem. Så – jeg har lest denne forklaringen på web, men om et år har jeg kanskje glemt hovedpoengene. Derfor lagrer jeg hele websiden med Evernote web-clipper raskt og enkelt og greit i Evernote. Dersom jeg deretter har lyst til å klippe bort deler som er irrelevante, så redigerer jeg fort. Eller jeg kan gule ut noe med markeringsverktøyet. Se neste bilde.

En klippet webside med web-clipper. Merk min egen tekst helt øverst, taggene film og forklaring og at det ligger i notatboka Livslang læring. Det tar noen sekunder å lagre en slik ressurs men kan være veldig nyttig i fremtiden. Klikk for stor versjon.

En klippet webside med web-clipper. Merk min egen tekst helt øverst, taggene film og forklaring og at det ligger i notatboka Livslang læring. Det tar noen sekunder å lagre en slik ressurs men kan være veldig nyttig i fremtiden. Klikk for stor versjon.

I en spørreundersøkelse i prosjektet PLN – personlig læringsnettverk – spurte jeg hvilke verktøy og strategier folk bruker for egen læring og nettverksbygging. Selv om spørsmålet handlet om PLN, svarte nesten alle at de også brukte enten Evernote eller OneNote. Det folk som er aktive i sosiale medier oppdager, er at de trenger et system for å lagre informasjon. Bare en digresjon.

Trenger du å lære gjennom livet? Studenter kan etter min mening med fordel bruke Evernote til både studier og arkiv for livslang læring. De som er i jobb kan med fordel bruke Evernote til livslang læring, men også til jobbprosjekter. Ofte kan en nemlig ikke skille de to fra hverandre. Det du lærer (for livet) er et subsett av det du er interessert i og jobber med/studerer, eller det kan med høy sannsynlighet bli en del av det en gang i fremtiden. Derfor gir det mening å tenke ett felles lagringssted.

Hva tenker du om livslang læring? Legg gjerne igjen en kommentar.

Dette innlegget har Comments off. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

Comments are closed.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me