itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

aug/13

28

Evernote Web-clipper til research (7 av 12)

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Av: Svend Andreas Horgen, studieleder nettbaserte fag

La oss gå litt videre på hvordan Evernote kan bidra til å effektivisere hverdagen. Jeg surfer stadig borti interessant stoff, som jeg ikke har tid til å lese nå. Da lagrer jeg det i Instapaper slik at jeg leser det en gang jeg har tid, eller i gjøremålslisten hvis det må gjøres til et bestemt tidspunkt eller i sammenheng med et bestemt prosjekt. Men hva skjer når jeg en gang leser det? Det kan være at det er fornuftige ting jeg leser, som jeg vil ta vare på for ettertiden. Evernote er perfekt som arkiv for leste websider.

Det er selvsagt mulig å lage et notat som heter «gode lenker» og lime inn lenken der, men det er bedre å lagre hele websiden med alt innhold, eller eventuelt klippe ut de delene som er relevante. Og nettopp det kan du gjøre om du bruker Evernote sin web-clipper. Jeg gjør det opptil flere ganger om dagen. Dette er demonstrert i videoen nedenfor.

Da er vi over på en annen veldig nyttig bruk av Evernote: Research (kunne oversatt det ordet, men finner ikke noe godt norsk substitutt). Når du skal skrive en oppgave som student (prosjektoppgave for eksempel) så holder det som regel ikke å skrive resymé av det som står i ei bok. Du må søke på nett, gå til ulike kilder, tenke litt selv og sy sammen mange ulike ting. Web-clipperen er et hendig verktøy for å klippe innhold herfra og derfra, og du får etterhvert mange notater med innhold. Du kan også skrive tekst selv i notater, eller klippe inn ting fra datamaskinen din ved å «ta skjermdump til Evernote». Om du på mandag leser en god webside om noe, så klipp det ut og skriv kort hva som var bra. På tirsdag leser du noe annet, klipper ut og lagrer. Sånn fortsetter du og når du på fredag skal sy alt sammen og skrive ferdig oppgaven, så er jobben lett som en lek. Slik kan Evernote gjøre deg både effektiv og produktiv. Som student trenger du vel å bruke tiden godt? Dessuten sikrer du kvalitet når du jobber slik, fordi du kommer i et «research-modus» og vil etterhvert underbevisst tenke over om alt du leser kan brukes til noe eller ikke. Det er bedre å lagre godbiter for ettertiden enn å bare lese og glemme. Får du bruk for noe du har lagret en gang, så har du spart tid.

Web-clipper: En liten plugin som gjør at du kan lagre innhold fra websider rett inn i Evernote. Klikk for større versjon.

Web-clipper: En liten plugin som gjør at du kan lagre innhold fra websider rett inn i Evernote. Klikk for større versjon.

Jeg kunne sagt mer om dette verktøyet, men du bør prøve selv. Å klippe ting fra websider er veldig nyttig og raskt. Et tips er å velge ut bare deler som du vil klippe ut. Hvis du markerer et avsnitt, så kan du velge å bare lagre det i Evernote. Men da mister du jo konteksten, tenker du kanskje. Nei, fordi når du lagrer noe fra andre kilder inn i Evernote så lagres det også metainformasjon. Dette finner du ved å klikke på info-ikonet (i) øverst til høyre i et notat. Se også bildet nedenfor og du ser hvordan URL-en til kilden er klippet inn.

Meta-informasjon om et notat har blant annet URL-en til kilden du klippet noe fra hvis du brukte web-clipper. Klikk for stor versjon.

Meta-informasjon om et notat har blant annet URL-en til kilden du klippet noe fra hvis du brukte web-clipper. Klikk for stor versjon.

Det er også verdt å nevne utvidelsen som heter Evernote Clearly, hvor du kan lage gule understrekninger av ting du leser på web. Dermed kan dette brukes som støttelitteratur-lesing. Funker i nettleseren Chrome. Egentlig er dette et flott verktøy for studenter som bør sjekkes ut!

Har du andre metoder (enn Evernote) for å gjøre research på web? Legg gjerne igjen en kommentar.

Dette innlegget har 4 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

4 comments

 • Brumle · 13. september, 2013, kl. 11:21

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 13. september, 2013, kl. 14:33

   Dette var en veldig god nyhet, ny web-clipper i Chrome som har mye bra funksjonalitet. Takk for at du delte! Jeg likte særlig muligheten til å «annotere» innhold.

 • Frode · 17. september, 2013, kl. 13:12

  Den nye webclipperen har fått meg til å bytte standardnettleser til Chrome. Takk for en god serie med mange nyttige tips.

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 17. september, 2013, kl. 14:45

   Så kjekt at du ble inspirert av tipsserien! Jeg bruker både Chrome og Safari om hverandre. Håper (for Evernote sin skyld) at de kommer med like god støtte i alle nettlesere, for det er kjedelig om bare noen brukere får maks funksjonalitet.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me