itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

aug/13

26

Søk i Evernote (5 av 12)

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Av: Svend Andreas Horgen, studieleder nettbaserte fag

Søk blir viktig når antall notater når en viss mengde. Ofte brukte søk kan arkiveres som smarte søk. I tillegg kan slike dras som snarvei til venstremargen. Nyttig. Se i bildet ovenfor hvordan jeg har lagt inn en snarvei til «Viktige referater». Ved å klikke på den åpnes alle notater i alle notatbøker som har taggen «referat». Dermed slipper jeg å gå til stacken «jobb» og lete etter notatboka «PLN» og der begynne å lete blant alle notater etter det som hadde forrige referat. Nedenfor ser du en skjermdump som viser at jeg har klikket «Viktige referater». Det smarte søket viser en liste med mange referater, men jeg er interessert i et referat hvor jeg i farten husker at vi snakket om Adobe Connect. I stedet for å bla meg gjennom alle X antall referater på jakt etter det aktuelle, så søker jeg etter «conne» og før jeg rekker å tenke mer, så har Evernote funnet alle notater som har tagg «referat» og ordet «conne» i seg.

Klikker snarveien "Viktige referater" som er et smart søk etter alle notater med taggen "referat". Søker deretter på "conne" og får opp dette ene resultatet. Klikk for stor versjon.

Klikker snarveien «Viktige referater» som er et smart søk etter alle notater med taggen «referat». Søker deretter på «conne» og får opp dette ene resultatet. Klikk for stor versjon.

Det imponerende for min del, er at det også søkes i bildet. Vi hadde nemlig nettmøte den dagen, og møtelederen delte sitt skrivebord og viste fram en presentasjon. En av foilene hadde informasjon som jeg mente det var naturlig å ta med i referatet mitt, så jeg tok en skjermdump, dro den inn sammen med teksten jeg skrev som eget møtereferat i Evernote-notatet, og nå ser vi effekten. Dette skjermbildet bidro ikke bare til å gi meg et mer visuelt, innholdsrikt referat, men gjorde også at jeg fant det jeg lette etter. Et lite apropos: Jeg skrev dette referatet bare for min egen del. Hvorfor det, når andre skrev felles referat?

Fordi for meg handler slike referater om at jeg skal huske det jeg har vært med på. Når jeg skriver slike «referater» så husker jeg mye bedre det vi tok opp (det du skriver selv husker du godt). Men i tillegg følger jeg bedre med på møtet underveis. Gitt at jeg ikke skriver underveis, så følger jeg dårligere med, har mindre mulighet til å bruke informasjonen i ettertid og da er det egentlig, helt ærlig, temmelig bortkastet tid å delta. Unntak fins selvsagt, men jeg prøver å se på slike økter som «læring» hvor jeg kan lære noe nytt. Evernote er min eksterne hjerne som hjelper meg til å lære, ta vare på viktig informasjon og finne den igjen når jeg trenger den. Trenger jeg slik informasjon noen gang da? Ja, det kan være jeg er i samtale med noen og vi snakker om Adobe Connect, og så tenker jeg at jeg husker vagt om noen som har gode erfaringer med Adobe Connect. Da søker jeg etter connect i Evernote (med mobilen som jeg selvsagt har i lomma) og møtereferatet med skjermbildet er kanskje en av tingene som dukker opp. Dermed kan jeg tipse personen om å ta kontakt med Magnus Nohr ved Høgskolen i Østfold.

Det må også nevnes at når du installerer plugin for Evernote i nettleseren, så kan du velge å la Evernote-notater vises sammen med Google-søk. Med andre ord: Du har installert plugin, du søker på noe på Google, og de øverste treffene som vises er resultater som kommer fra ting du har lagret i Evernote! Nyttig, fordi ting i Evernote har du kvalitetssikret og kan være relevante treff. Slik smelter web-informasjon og din arkiverte informasjon sammen. Jeg bruker derimot ikke denne funksjonen noe særlig selv, men har hatt bruk for den et par ganger.

En del notater du tar, geotagges. Ikke bare notater du tar med Evernote sin mobiltelefonapp, men alt som Evernote klarer å knytte opp mot en geografisk lokasjon (så vidt jeg kan se fra egne notater). På iPad har du en flott Places-funksjon, som vist i neste figur.

Hvor var jeg når notatene mine ble lagret? Evernote vet det. Klikk for stor versjon.

Hvor var jeg når notatene mine ble lagret? Evernote vet det. Klikk for stor versjon.

Hvorfor er dette interessant? Når Evernote vet hvor jeg tok et notat, så kan jeg bruke det til å lettere finne fram til notater. Søk handler om å gjenfinne, men problemet er ofte å vite hva en skal søke etter. Jeg skal for eksempel fortelle noen om en god middag jeg spiste i Trondheim. Den var så god, at jeg tror jeg lagret den i Evernote. Men hva tagget jeg den med? Hva skal jeg søke på for å få den fram? Trikset her blir å bruke kartet til å søke meg fram. Her har jeg zoomet i kartet og ser at av de 9 notatene i Trondheim, er et av dem tatt på restaurant Frati i Trondheim, som var det jeg tenkte på. Dette er ikke et oppkonstruert case – veldig mange vet sånn ca hvor de var når de tok et notat. For eksempel på en konferanse i Bergen, på reise til besteforeldrene eller på toget mellom Oslo og Drammen.

Zoom inn på kartet for å avdekke hvor ulike notater  er tatt, og klikk et tall for å se en liste av alle notater på det stedet. Her: Kun ett resultat fra Trondheim sentrum.

Zoom inn på kartet for å avdekke hvor ulike notater er tatt, og klikk et tall for å se en liste av alle notater på det stedet. Her: Kun ett resultat fra Trondheim sentrum.

Hvor viktig er søk for deg for å finne tilbake til informasjon? Legg gjerne igjen en kommentar!

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Dette innlegget har Comments off. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

Comments are closed.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me