itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

aug/13

24

Organisering med Evernote: kast ringpermene (3 av 12)

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Av: Svend Andreas Horgen, studieleder nettbaserte fag

Du har trolig behov for å ta vare på ting og papirer, i fall du får bruk for notatene dine senere. Før hadde jeg mange fysiske ringpermer med ark og skilleark. Jeg tok også notater på møter jeg deltok i i en blå bok, og mens jeg studerte så hadde jeg en A4-kladdebok for hvert fag jeg studerte hvor jeg tok notater. I 2010 hadde jeg for eksempel en perm for et bestemt fag jeg hadde studert, en perm for et fagområde jeg underviste på Høgskolen i Sør-Trøndelag, en perm for et bestemt forskningsprosjekt, og så videre. Det var faktisk 40 permer i hylla mi på kontoret totalt sett. Jeg så aldri i disse permene, men brukte en del tid på å skrive ut nyttige ting og legge dem inn der. Jeg flyttet sørover (men tok med meg jobben) og i den forbindelse kastet jeg 95 % av permene (40 − 38) og digitaliserte det viktigste mens jeg kastet. Jeg fikk meg også iPad som var med over alt og tok sjansen på å droppe den blå møteboka og andre kladdebøker.

Når en satser digitalt blir det en stor utfordring å bestemme seg for hvor alt skal plasseres. Det fins mange strategier. Etter en del prøving, feiling og pønsking har jeg kommet fram til at alt av notater jeg tar, referansestoff jeg finner, ting jeg trenger midlertidig mens jeg jobber med konkrete prosjekter og ting jeg vil ta vare på, med fordel kan lagres i Evernote.

La oss først oppklare hvilke strukturer Evernote har for å la deg organisere:

  • Notat: Lag så mange notater du vil. I et notat kan det være innhold (tekst) men også bilder, formattert tekst, HTML og ikke minst vedlegg.
  • Notatbok: Notater som hører sammen kan grupperes i en notatbok. Bildet nedenfor viser mine notatbøker. Dette er en dynamisk struktur for min del. Noen notatbøker er faste, andre sletter jeg når jeg er ferdig å jobbe med dem.
  • Stack: Notatbøker kan grupperes sammen i en såkalt «Stack». Mine stacks er for tiden «privat», «jobb» og «studieleder»
  • Tagger: Notater kan tagges. Dette løser langt på vei problemet med at du kanskje ønsker at et notat skal inngå i flere notatbøker. Tagger må ikke brukes, men brukt riktig er de et flott verktøy som hjelper deg å finne tilbake til riktig informasjon på 1-2-3.
  • Søk: Evernote er søkbar. Du kan søke både på innhold, dokumenttype, datoer og liknende, og ikke minst: Du kan søke på tagg. For de som har Evernote premium-abonnement gjennomføres såkalt OCR (optical character recognition) på alle bilder, slik at teksten i hvert bilde blir søkbar. Også norsk tekst er søkbar. Snasent, og nyttig.
  • Du kan også lenke mellom notater. Dette er veldig nyttig når det blir mange notater du ønsker å få oversikt over. Lag for eksempel en innholdsfortegnelse med lenker. MERK: Du kan også lenke til Evernote-notater fra andre programmer og steder. En typisk Evernote-lenke ser slik ut: evernote:///view/425758/s5/9b92473f-86a7-4437-8ef6-29dcbd085eb3/9b92473f-86a7-4437-8ef6-29dcbd085eb3/. Klikker du den fra hvilket som helst sted (annet program, dokument, hva som helst) så spretter notatet opp i Evernote (forutsatt at du har Evernote-notatet på den samme maskinen). Du lager lenke til et notat ved å høyreklikke det og velge Copy link.
Eksempel på organisering i Evernote. Klikk for stor versjon.

Eksempel på organisering i Evernote. Klikk for stor versjon.

Merk at i stack-en «Jobb» er det en rekke notatbøker. Akkurat nå har jeg klikket på stack-en «Studieleder FU» og derfor vises de tre notatbøkene «itfag», «nyhetsbrev» og «kvalitetssikring». I «nyhetsbrev» legger jeg for eksempel idéer til kommende nyhetsbrev vi skal sende ut. Med en gang jeg får en idé, kommer over en webside som er til inspirasjon eller kanskje mottar et nyhetsbrev fra noen andre som gir meg idé til hvordan vi kan gjøre det, så klipper jeg ut og lagrer rett i denne notatboka. Hver gang jeg skal sende et nyhetsbrev, sjekker jeg først opp det jeg har lagret i notatboka, og når jeg bruker noe, sletter jeg det. Slik sikrer jeg at det kun er relevante ting der som kan brukes i kommende nyhetsbrev.

Legg også merke til at jeg har laget en notatbok som heter INNBOKS med store bokstaver. Jeg har satt opp Evernote på både Mac-en, iPhone og iPad slik at alle nye ting jeg klipper inn, som standard (default) lagres i INNBOKS. Dette kan overstyres, men er veldig hendig når jeg skal lagre ting i full fart uten å måtte ta stilling til hvor det hører hjemme og hva det bør tagges med. Med jevne mellomrom går jeg gjennom INNBOKS og flytter til korrekt sted. Slik holdes orden. Hvis jeg vet hvor jeg skal lagre noe og hva det bør tagges med, når jeg «klipper inn» noe nytt, så gjør jeg det selvsagt med en gang. INNBOKS brukes bare i tilfeller hvor jeg ikke vil bruke tid til å ta stilling til det før senere. Skjer ofte «ute i felten», for eksempel på handletur, på møter/konferanser og andre steder hvor det ikke er mye tid til å knote med slike detaljer.

Mener du Evernote kan brukes av deg til å organisere på en god måte, eller er det noe du savner? Har du kommentarer, så er det som vanlig veldig kjekt med tilbakemelding!

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Dette innlegget har Comments off. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

Comments are closed.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me