itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

aug/13

23

Lage notater med Evernote (2 av 12)

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Av: Svend Andreas Horgen, studieleder nettbaserte fag

Hovedpoenget med Evernote er å lage notater. Et notat kan selvsagt bestå av tekst, men har også mulighet for å ta opplydopptak. Du kan formattere teksten med fet skrift, kulepunkter, tabellform og liknende. Det er til og med mulig å sette inn checkbokser, og det er ganske smart hvis du har behov for å blande inn en sjekkliste innimellom øvrig tekst. Skal du for eksempel forberede deg til skolestart, så kan du over tid samle opp notater, ta bilde av bøker du bør kjøpe, annonser for boliger du kan leie etc. Så skal du sikkert pakke når du drar hjemmefra, og skal skrive en liste av ting du bør ha i kofferten. I stedet for å lage en punktliste med punkter, så lager du en punktliste med checkbokser og krysser av etterhvert som du pakker de ulike tingene. En liten detalj, men veldig nyttig for å skape bedre oversikt!

Her er et eksempel på hvordan jeg nylig har tatt notater med Evernote. Jeg holder for tiden på å gjøre videointervjuer via Skype. Ved å lage et slikt notat i Evernote samler jeg alt jeg trenger for å gjennomføre intervjuene. Når en person ringer meg opp for å intervjues, så åpner jeg Evernote-notatet, ser der spørsmålene jeg skal stille og krysser av for at intervjuet er gjennomført. Om noen måneder viser notatet meg hva hensikten var etc, og om jeg da skal gjøre en tilsvarende intervjuserie så kan jeg bare bruke notatet som en mal.

Eksempel på nyttig notat i Evernote for å planlegge videointervjuer. Merk hvordan checkboksene brukes.

Eksempel på nyttig notat i Evernote for å planlegge videointervjuer. Merk hvordan checkboksene brukes.

Muligheten for å klippe inn skjermbilder i Evernote er en utrolig hendig funksjon. Ta et skjermbilde med en hurtigtast (Cmd+Ctrl+C på Mac, jeg er usikker på taste-kombinasjonen på Windows, legg gjerne igjen en kommentar). Da vil bildet legges til i Evernote sin «utklippstavle». Du kan i denne tavlen eventuelt skrive tekst og ta enda flere bilder, og når du er fornøyd trykker du Save to Evernote. Da opprettes et nytt notat med alt du klippet inn. Dette gjør at du på 2 sekunder kan få innhold inn i Evernote. Hvorfor er det lurt?

Fordi da slipper du å miste kontekst. Holder du på med noe, og trenger å lagre et skjermbilde av noe annet du plutselig kommer på rett inn i Evernote, og så fortsette å jobbe med det du egentlig gjorde, så bruk «klippe-metoden». Du slipper da å bruke tid på å åpne Evernote, lage et nytt notat, lage en skjermdump, dra denne inn og så gå tilbake til det du jobbet med (som tar kanskje 30 sekunder). Jeg mener at det er stor forskjell på 2 sekunder og 30 sekunder. Uenig? Det handler ikke bare om å spare de 28 sekundene, men det handler om å ikke miste fokus på det du jobbet med. Gjør det tungvint, og du må mentalt ta en «recap» på hva du egentlig holdt på med. Det gjør deg unødvendig sliten (uten at du nødvendigvis merker det).

Nedenfor ser du en skjermdump av hvordan Evernote sin klippefunksjon kan brukes (jeg har Mac, men antar det fungerer tilsvarende for Windowsere).

Hvordan klippe skjermdumper og annet innhold lynraskt inn i Evernote.

Hvordan klippe skjermdumper og annet innhold lynraskt inn i Evernote.

Vet du hvordan klippingen foregår på Windows, eller har andre kommentarer, så er det som vanlig veldig kjekt med tilbakemelding!

Dette er en mini-serie om Evernote. Du kan se alle innleggene i rekkefølge eller du kan gå til første innlegg hvor du finner en klikkbar innholdsfortegnelse.

Dette innlegget har 6 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

6 comments

 • Johan Martin Johannessen · 24. august, 2013, kl. 18:46

  På windows kan man bruke «Print screen» knappen for å kopiere skjermbildet. Tasten er ofte merket med teksten «Prt Scr» eller bare «prt sc». Hvis man holder nede Alt-Gr tasten samtidig som man bruker «print screen»-tasten kopierer man bare det aktive vinduet. Deretter kan man bruke tastekombinasjonen Ctrl-v for å lime inn i Evernote.
  Takk for en kjekk blogg S.A.Horgen.

  mvh
  Johan Martin

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 24. august, 2013, kl. 21:14

   Takk for god oppklaring Johan, og hyggelig tilbakemelding 🙂 Det inspirerer til å skrive flere slike innlegg.

  • Harald Tverfjell · 31. august, 2013, kl. 00:55

   eller du kan høyreklikke på artikkelen å velge:

   1. Clip this page
   2. Clip URL

 • E. Julie · 28. august, 2013, kl. 12:58

  Jeg tenker å ta i bruk Evernote, men lurer på om man må ha Premium versjonen for å ha tilgang til alle funksjonalitetene du viser i de 12 innleggene?

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 28. august, 2013, kl. 13:52

   Du får gjort mye uten premium-abonnement. Det du får ekstra med premium, er så vidt jeg kan se:

   1. Større lagringskapasitet (men det trenger du neppe i starten). I løpet av en måned kan du uten Premium laste opp 60 MB. Med premium kan du laste opp 1 GB. Eksempel: Tar du bilde av 60 kvitteringer via mobilen din, og hver kvittering er 1 MB stor, så brukes kvoten opp. Lager du et notat med litt tekst og limer inn en PDF på 20 MB som vedlegg, så har du brukt 1/3 av den månedens kvote. Jeg vil ikke tenke på slike begrensninger og 1 GB er mer enn nok per måned for mitt bruk, men 60 MB er for lite.
   2. Mulighet for å søke inn i PDF-filer, word-dokumenter og andre filer du legger inn i Evernote (hendig, men strengt tatt ikke nødvendig).
   3. Mulighet for «offline notebooks» på mobile enheter. Dette er hendig om du vil bruke Evernote på fly for eksemepel.
   4. Bedre delingsfunksjonalitet. Jeg samarbeider ikke med andre i Evernote, så for meg er det ikke et tema, men plutselig en dag trenger jeg å dele et Evernote-notat og da har Premium-versjonen bedre støtte for det. Tror du kan dele notater uten Premium, men for at de andre skal kunne redigere notater du deler, så må du ha Premium.

   Konklusjon: Start med gratisversjonen, se om det er noe for deg og bruk gratisversjonen så lenge du klarer deg uten Premium.

   • E.Julie · 29. august, 2013, kl. 15:59

    Supert! tusen takk for svar.
    Har begynt å teste ut 🙂

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me