1
Bacheloroppgave om elektronisk handel, del 3
Innspill: Comments off · Kategori: Campus · Tagger: bacheloroppgave, ehandel, studentbidrag
I dette blogginnlegget kan du lese del 3 av 3 om en bacheloroppgave om elektronisk handel. Dersom du ikke har lest de forrige delene enda, kan du med fordel lese del 1 og del 2.
Bacheloroppgaven er herved ferdigskrevet og levert. Det ble en ganske så fin og spennende innspurt!
Kombinasjon av alle svarene var neste steg i oppgaveprosessen. Her ble samtlige svar fra nettbutikk (55) og nettkunder (2639) satt opp sammen for å kunne visualisere og diskutere resultatene nærmere. Microsoft Excel ble brukt som verktøy for å kombinere data og vise disse mer forståelig gjennom stolpediagram. Et typisk diagram som ble laget ser slik ut:
Dette dannet grunnlaget for videre analyse og diskusjon for aktuelt punkt. Resultater som blant annet denne ble drøftet sammen med intervjuobjektenes meninger og teorien som var beskrevet tidligere i oppgaven.
Samtidig som siste rest av oppgaven ble skrevet skulle man også ferdigstille ei tittelside og en presentasjon av oppgaven før den kunne leveres. Hensikten med dette var at skolen skulle kunne ha kontroll på prosessen og alle studentene før de forsvant etter innlevering av oppgaven. Tittelsiden viser informasjon tilknyttet oppgaven, oppgavestiller og studenten. Et navn skulle i denne anledning gis til oppgaven, og jeg valgte å kalle den for «Kundeforhold på Internett». Tittelsiden inneholder samtidig et lite sammendrag av oppgaven. Presentasjonen av oppgaven forteller mye om det samme i noe mer detalj. En oversikt over andre oppgaver finner du her.
En muntlig presentasjon av oppgaven ble også gjennomført som en del av prosessen før innleveringen skjedde. Dette var noe samtlige bacheloroppgavestudenter måtte gjennom for å få bestått oppgaven, og det skjedde foran veileder, oppdragsgiver og andre inviterte. Verktøyet som ble brukt til å utforme presentasjonen som jeg støttet meg til het Prezi. Et utmerket verktøy som på mange måter kan erstatte det mer normale støtteverktøyet PowerPoint. Nedenfor ser du presentasjonen som ble laget.
Nedenfor finner du også en video som viser hvordan trekningen av spørreundersøkelsespremien av flakslodd fant sted (det måtte trekkes to ganger siden første vinner aldri meldte seg). En snik i klassen fikk filmet til seg 8 minutter av den uformelle presentasjonen min før batteriet på mobilen hans var tømt:
Etter hvert som deler av oppgaven ble ferdigstilt ble de sent til korrekturlesere som jeg hadde for hånden. Ved hjelp av familie, venner og bekjente fikk jeg hjelp til å se eventuelle feil og vanskelige formuleringer jeg hadde skrevet. Man ser seg fort blind på sin egen oppgave, så det å ha eksterne øyne var gull verdt! En tidligere kollega av meg, som også er norsklærer var blant annet uvurderlig hjelp. Alle slike ressurser vil være verdt å spørre.
Trykk av oppgaven ble utført av Fagtrykk. De har avtaler med HiST om dette, og det var noe som virket helt upåklagelig. Det lønnet seg å lese informasjonen som de har på sidene sine der grundig, og samtidig spørre andre som hadde vært igjennom dette fra før om råd. Oppgaven ble levert etter midnatt for trykk og var klar til henting allerede senere samme dag. Trykket ble i mine øyne vakkert, og billig var det også.
Til slutt ønsker jeg bare å dele noen erfaringer jeg gjorde meg underveis og som kanskje kan hjelpe fremtidige studenter med en slik oppgaveprosess:
- Vær strukturert. Søk etter eget dedikert arbeidsrom, sett opp oversikt framover, noter ned ting du kommer på TVERT, ha en kalender med uke for uke tilgjengelig som du kan plotte inn daglige fokusområder på. Finn dedikerte dager og tidspunkter for oppgavejobbingen. Hverdager fra 9-16 passet meg veldig bra.
- Vær uredd. TØRR å ta den telefonen eller å kontakte noen som du tror kan hjelpe deg videre på vei. Også de små samtalene kan føre deg langt på vei til et bedre resultat. Kanskje det resulterer i et bedriftsbesøk?
- Kombinasjonen av flere fag samtidig som bacheloroppgaven skal skrives krever nøye planlegging. Dedikert tid og fokus til hver av dem anbefales.
- Ikke fortvil om du ikke finner riktig vinkling av problemstilling med det første, eller at du må bytte underveis. Det kommer til deg etter hvert som du jobber deg videre. Ta tiden til hjelp framfor å la den frustrere deg. Jeg brukte ca. 10 uker på å finne problemstillingen min. Det anbefales uansett å få kontroll på problemstillingen så fort som mulig.
- Jeg lærte enormt ved å jobbe alene. Men samtidig går man glipp av en medstudents refleksjoner og bidrag underveis. Det er et vanskelig valg du må overveie grundig.
- Ha et større fokus på selve prosessen framfor resultatet. Resultatet trenger ikke nødvendigvis være revolusjonerende så fremt at prosessen har vært upåklagelig. Døm derfor ikke oppgaven din ut fra om det er noe helt nytt verden får vite om eller ei.
- Dokumenter alle detaljer som du tror kan være aktuelt å ta med som vedlegg til oppgaven. Det er viktig at man får fram det man har vært igjennom. Selv om man så inderlig godt vet hva man har vært igjennom selv, så er det vanskelig for en sensor å vite om alle detaljer om man ikke forteller om det i rapporten et sted.
- Legg stein for stein. Oppgaven kan til tider føles massiv i sin helhet å tenke over. Prøv derfor å konsentrere tankene mot steg for steg, og vit at du er på vei, sakte men sikkert.
- Finn din egen rytme og vei gjennom oppgaveløsningen. Lytt gjerne til andre og skaff oversikt over metoder og muligheter underveis, men lytt aller mest til deg selv og det du mener er riktig for deg og din oppgave. Inspirasjon fra andres arbeid har hjulpet meg mye.
Jeg er i alt veldig fornøyd med både egen innsats og sluttresultat. Prosessen har vært meget lærerik. Oppgaven kan leses i sin elektroniske helhet gjennom denne linken. Her finner du blant annet konklusjonen av arbeidet og takksigelser.
Det har vært tre helt magiske studentår! Og det anbefales sterkt for en hver student som vurderer studiet IT-støttet bedriftsutvikling eller Høgskolen i Sør-Trøndelag. Nå venter det meg en både personlig og samfunnsviktig registerjobb. Jeg ønsker både lærere og studenter lykke til videre med seg og sitt!
(Vedkommende som vant flaksloddene vant for øvrig 75 kroner på dem.)
– Marius
Dette innlegget har Comments off. Gjerne bidra :-)
Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)
Comments are closed.
<< Søkeord