itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

apr/13

7

Hvilke app-er bruker du?

Av: Svend Andreas Horgen, studieleder itfag

Rett før påske tok Dagbladet kontakt for å lage en artikkel om app-er for økt effektivitet. Sammen med to andre delte jeg noen tips (se bilde nedenfor). Jeg er iOS-mann. I slutten av innlegget ønsker jeg tilbakemelding fra deg om hvilke app-er du liker, på den plattformen du bruker.

Det er begrenset plass i en avisartikkel. Her utdyper jeg noen gode eksempler på bruk utover det som stod i artikkelen.

 • iThoughts HD: Tankekartprogram, veldig mange muligheter for både studenter, lærere og andre. Noter ting fra forelesninger, konferanser, møter og annet. Tankekart gjør at du får fokus på strukturer og holder deg til stikkordsform.
  Intervju i Dagbladet palmesøndag 2013

  Intervju i Dagbladet palmesøndag 2013


  Jeg har tidligere laget en video som viser noen triks med iThoughts HD. Jeg bruker også iThoughts HD til å ta notater av bøker jeg leser, så husker jeg innholdet lettere og kan raskt finne ut hva bøker jeg har lest handler om.
 • Instapaper: Ikke les ting du kommer over med en gang, men spar det til senere, for da kan du utnytte dødtid (for eksempel på reise) ved å lese Instapaper-lagrede ting på mobilen. Også offline. Hvis jeg kommer over en god lenke via Twitter, nyhetsbrev, surfing på web eller annet, så er det dårlig prioritering å lese det med en gang. For hvorfor skal vel dette kunne snike seg først i køen fremfor det jeg holdt på med akkurat nå? Det kan være fornuftig, men ofte er det ufornuftig å lese det med en gang. Jeg vil derimot lese det en eller annen gang, gjerne i nær fremtid. Og det er her Instapaper er genialt. Jeg trykker Cmd+8 i min nettleser (Safari) og booooom så er artikkelen lagret. Når jeg senere har tid (dødtid) så åpner jeg Instapaper og leser unna uleste ting. Det jeg eventuelt skal ta vare på til senere, sender jeg videre til Evernote for langtidslagring eller lager et gjøremål av det i OmniFocus (Instapaper kan nemlig dele til begge disse appene).
 • iMovie: Lag video med mobilen din, raskt og effektivt og av høy kvalitet. Video kan brukes til mer enn bare opplæring. Mye mer. For eksempel som input til et møte, for å forklare noe, stille et spørsmål til noen og liknende. Du kan selvsagt lage video uten en redigeringsapp ala iMovie, men av og til trenger du å sy sammen ulike klipp og da er denne, eller andre alternativer, gull verdt å ha i lommen.
 • Papers: En flott tegneapp for iPad som lar deg knote ned tegninger på 1-2-3. Vil du for eksempel tegne en graf for å illlustrere et poeng i et møte, så gjør du det på noen få sekunder, og andre kan tegne videre oppå. Gratis app, mens for noen få kroner kan du kjøpe skikkelig brukervennlige tegneredskaper som ser flottere ut enn standard-tusjen.
 • App deg effektiv, Dagbladet

  App deg effektiv, Dagbladet

 • Penultimate: Ta notater med håndskrift, synkroniseres med Evernote. Har brukt den noe, ville brukt den mye om jeg var student og ofte på forelesning. Utfyller tankekart-appen iThoughts HD perfekt.
 • Good Reader: Veldig god PDF-leser med en drøss av avansert funksjonalitet. Har du PDF-baserte ressurser du skal lese, så er dette en flott app. Jeg legger alle uleste PDF-er i en spesiell mappe i DropBox, og denne har jeg satt opp synkronisering med via Good Reader. Med en gang jeg legger en ny fil i DropBox-mappen, blir den tilgjengelig i Good Reader. Der kan jeg lese den offline i ro og mak, ta notater (annotations), gule ut viktige ting og så videre. Når alt er ferdig kan jeg lagre filen MED kommentarene intakt og sende tilbake til meg selv for endelig arkivering (typisk i Evernote eller i Dropbox). Studenter som leser PDF-baserte leksjoner kan trolig ha nytte av en slik app.
 • TED: Flott ressurs for å lære mer om ulike temaer, eller bare bli inspirert. Forelesere kan med fordel se TED for å lære seg nye forelesningsteknikker, for eksempel er foredragene til Hans Rosling av topp kvalitet både pedagogisk og med tanke på formidlingsevne.
 • OmniFocus: En gjøremålsliste er sentral for å gjøre deg mer effektiv. Jeg har prøvd en drøss, men falt ned på den beste og dyreste: OmniFocus. Jeg skriver mye om OmniFocus både for iOS og Mac i bloggserien om effektivitet. Morten Røvik (som også ble intervjuet i Dagbladet) nevnte noen alternativer til OmniFocus som er gode.
 • Evernote: Et must om du har Evernote på datamaskinen din. Kommer som app på alle plattformer. Jeg skriver ikke noe om hvorfor mobil-app-en er bra her, men sparer det til et eget dedikert innlegg senere.
 • DropBox: Tilgang til de viktigste filene dine overalt. Mobil-app og evt. nettbrett-app er hendig, og gratis.

Det var kort mine favorittapper, og som sagt gjelder dette for iOS siden det er det jeg bruker. Men hva med deg? Hva liker du? Hvilken plattform bruker du? Er det noen av app-ene du også bruker, men på andre måter? Legg gjerne igjen en kommentar. Om mange gjør det så blir dette en fin samling til nytte for både studenter, lærere og andre som leser denne bloggen.

Dette innlegget har 8 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

8 comments

 • Rolf Karlsen · 8. april, 2013, kl. 21:51

  Min nyeste favoritt er «Camera 2 PDF» for Android. Super-enkelt å dele dokumenter, arkivere papir-brev m.m. Ta et bilde av arket/arkene med mobiltelefonen og send det som e-post til deg selv eller andre, eller last det opp til skytjenester. Alle kan lese PDF og det er enkelt å skrive ut.

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 8. april, 2013, kl. 22:12

   PDF er et genialt format som passer for mange formål. App-en du nevner virker smart, takk for godt innspill.

 • Anders Grendstadbakk · 11. april, 2013, kl. 09:30

  En app jeg syns er veldig kjekk er «Cue». Den lar meg legge til flere Google Calendar-kontoer, iOS Calendar, Facebook, Basecamp og veldig mange andre tjenester. Også viser den på en oversiktlig hva som skjer den aktuelle dagen.

  De har også et web-grensesnitt

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 11. april, 2013, kl. 09:34

   Bra tips! Både Windows Phone, Android generelt og Facebook Home-initiativet spesielt har en noe mindre app-sentrert tilnærming enn iOS. Jeg tipper derfor at det skjer endringer i neste versjon av iOS som går i retning mot det du skisserer i app-en Cue… Hva tror du?

   • Anders Grendstadbakk · 11. april, 2013, kl. 09:54

    Jeg tror absolutt at iOS hadde hatt godt av noen widgets. Er vel noen rykter som sier at det kan komme noe sånt også 🙂 Blir spennende å se.

    Jeg er iallefall glad i apper og tjenester som lar meg samle tjenestene jeg bruker.

 • Adrian · 12. april, 2013, kl. 00:02

  Hei! Eg er kjempefornøgd med tjenesta Keep frå Google, Nettsider her.
  Har og applikasjon til Android. Applikasjonen er eindå ei ToDo list, og denne fungerar! Den er lett og oversiktleg, samt funksjonell 🙂

 • Analyse av itfag-bloggen | thorblogg · 15. februar, 2014, kl. 15:48

  […] du finne eksempel på innlegg hvor kommentarer gir merverdi til startinnlegget? http://blogg.itfag.no/2013/04/07/hvilke-app-er-bruker-du/#comments På dette innlegget har flere lesere tipset om interessante […]

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me