itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jan/13

27

Mind as water krever en gjøremålsliste (med video)

Av: Svend Andreas Horgen, studieleder itfag

Sentralt i dette innlegget er en video (litt nede på siden), men du bør også lese teksten for å få riktig kontekst.

«Mind as water» – har du det? For meg betyr det å ikke være stresset hele tiden for hva jeg burde ha gjort, og ikke bruke tid på å hele tiden tenke ut hva jeg skal gjøre. Akkurat nå vet jeg nøyaktig hva jeg skal gjøre i morgen og i uken som kommer. Jeg vet at alt jeg skal gjøre fremover kommer jeg til å gjøre til riktig tid, og jeg stoler på at om jeg kommer på noe nytt, så kan jeg plassere det på riktig sted i listen av det jeg skal gjøre. Jeg opplever rett og slett stadig oftere en slik følelse av «Mind as water». Det er utrolig kjekt, og av-stressende. Det skyldes først og fremst at jeg har en gjøremålsliste som jeg bruker på en god måte. Jeg har ikke lært meg dette selv, men jeg har lært av å lese hvordan en rekke andre mennesker tenker og forvalter sine gjøremål, og prøvd og feilet en del i ca 3-4 års tid. Nå er systemet på plass, og i stedet for at du må lese og prøve/feile like mye, så kan du (hvis du vil) bli inspirert av dette og andre innlegg i denne tipsserien om effektivitet.

I forrige innlegg så vi overordnet på en metodikk for effektivt arbeid kalt GTD (getting things done). For å lykkes med GTD – eller andre tilsvarende metodikker – er det både nødvendig å organisere alt du har å gjøre i ulike lister/prosjekter og jevnlig se på disse for å prioritere hva du skal gjøre. Det går an å bruke penn og papir, men du som leser dette vil trolig ha nytte av en digital gjøremålsliste. Og ikke bare det – du vil trolig ønske et program (app) for å håndtere gjøremål. Et såkalt todo-program eller gjøremålsprogram.

Etter min mening er det mest sentrale i GTD(aktige metoder) – i hvertfall i starten – å håndtere innboksen på en ordentlig måte. Fordi innboksen er stedet hvor du legger inn ting som du skal gjøre noe med før du får organisert det. Få først sving på en effektiv arbeidsflyt rundt innboksen din, så kan du senere fokusere på mer avanserte GTD-konsepter. Med innboks menes for øvrig ikke e-post-innboksen, men innboksen for dine gjøremål.

I stedet for å skrive et laaaaaaaangt innlegg med tekst, har jeg laget en video (se nedenfor) som demonstrerer hvordan jeg i praksis jobber med mine digitale gjøremål. Jeg bruker Mac, men det er prinsippene i videoen som er viktig. Detaljene i programmet jeg viser finner du trolig i en rekke andre, tilsvarende programmer for andre operativsystemer. Så jeg mener at alle kan se videoen og ha utbytte av den. 10 minutter lang fordi i stedet for å lage en kort-versjon ville jeg gå litt mer i dybden og sikre at ulike konsepter fanges opp.

Det går selvsagt an å bruke slike gjøremålslisteprogrammer uten å ha noe forhold til GTD-metoden. Om du bare har behov for en mer avansert håndtering av gjøremålslister enn det å skrive dem ned på et ark, så duger de fleste programmer til det. Det er derimot ikke slik at de fleste programmer duger til GTD. Noen sier at OmniFocus er et av de beste for de som skal jobbe hardcore etter GTD, fordi OmniFocus er utviklet spesielt med tanke på GTD-metoden. Det er likevel laget så generelt at det passer andre metoder eller egne arbeidsflyter. Hvorvidt OmniFocus er best, vil jeg ikke ta stilling til det da jeg ikke har prøvd så mange GTD-programmer. Selv om programmer som OmniFocus har en viss læringsterskel, så er det utrolig effektivt i bruk når en har lært seg dets finurligheter.

Til slutt en liten notis: Noen bruker e-postprogrammet som innboks for gjøremål. Det er greit, men ikke optimalt. Jeg har gjort det i mange år, men er glad jeg endelig er ute av den måten å jobbe på. Noen bruker kalenderprogrammet til å håndtere gjøremål. Det har jeg også gjort (i flere år), men du verden hvor lite effektivt det er om en har en viss mengde gjøremål i sekken. En kalender bør brukes til avtaler og tidsfestet aktivitet, ikke til gjøremål.

Håper budskapet i videoen (og dette innlegget) var nyttig. Legg gjerne igjen en kommentar med dine erfaringer fra enten OmniFocus eller andre gjøremålsprogrammer.

Dette innlegget har 7 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

7 comments

 • Maarius · 29. januar, 2013, kl. 13:12

  Genial artikkel! Takk! Bare så synd OmniFocus ikke eksisterer til Windows. Vet noen om lignende gjøremålsprogrammer for Windows?

 • Jan-Erik S. Halvorsen · 29. januar, 2013, kl. 22:12

  Doit.im er mulighet.
  Finnes til Windows Pc, mac, iphone, android

 • Anne Cathrine · 29. januar, 2013, kl. 22:49

  Jeg bruker OneNote. Det er ikke et eget gjøremålsprogram, men det kan nesten bli akkurat det du ønsker. Det ligger ferdig maler med gjøremålslister.
  Fordelen med OneNote er at man kan ha alt på et sted. Flere notatblokker, privat, arbeid, koblet mot Outlook, App for mobiler slik at bøkene kan være synkronisert.

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 30. januar, 2013, kl. 18:12

  En kommentar på Twitter (@sausjord) gav tips om en flott tjeneste hvor en kan søke opp programvare og så få en liste av alternativer på andre plattformer: http://alternativeto.net/software/omnifocus/?platform=windows

 • Ser på bloggen til Itfag | Toyni Tobekk · 7. februar, 2013, kl. 20:04

  […] frå innlegget om mobil, så er det eitt innlegg om GTD og gjeremålslister som kanskje kan seiast å ha kommentarar som gir hovudinnlegget meirverdi. Her kjem lesarane med […]

 • Fay Grenersen · 17. februar, 2013, kl. 23:45

  Det er flott å se en detaljert video når noe skal demonstreres i en applikasjon!

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 18. februar, 2013, kl. 11:27

   Så bra at du synes det er kjekt å se video i blogginnleggene. Det inspirerer meg til å prøve å lage videoer som demonstrerer flere av programmene jeg skriver om fremover 🙂

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me