itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

okt/12

14

Trenger hjelp til å velge ny mobiltelefon

Av: Svend Andreas Horgen

Jeg har til nå hatt en Siemens mobiltelefon med lommelykt og svart-hvit skjerm, deretter en iPhone 3G og for tiden har jeg en iPhone 4. Den har blitt noe treg, og har en stor gul prikk midt på skjermen som blir stadig større. På tide å bytte tenker jeg. Derfor har jeg ventet på en ny iPhone i lang tid, men når iPhone 5 kom ble jeg litt småskuffet, nok til å starte å se etter andre alternativer.

Bør jeg kjøpe Android i stedet, og i så fall hvilken telefon? Eller kanskje hive med på Microsoft-bølgen en stund?

iPhone eller Android eller Windows Phone

Mange påstår at om en først har valgt Apple, så er en helt låst til Apple. Den påstanden skjønner jeg ikke helt. All musikk, video, bilder, andre nyttige app-er er det vel lett å ta med seg videre? DropBox, Evernote, og andre 2.0-tjenester lagrer mine data. Jeg har riktignok kjøpt mange app-er til iOs, men har gått gjennom alle og ser at av de jeg faktisk bruker, fins det stort sett tilsvarende for Android.

Jeg har riktignok to app-er som bare fins for iOs: DayOne (dagbok-app) og OmniFocus (gjøremåsliste). Særlig OmniFocus vil være et stort tap, og veier vektskålen tungt i favør av fortsatt iOs. Apple har derimot ingenting med saken å gjøre. Det er OmniGroup alene som har sagt at de ikke vil lage app-en for andre plattformer enn iOs. Jeg er altså ikke mer låst enn jeg har tillatt meg selv å bli, og jeg kan selvsagt bytte gjøremålslisteprogram, men når OmniFocus er det beste så frister det lite. Jeg kan heller velge å bare bruke OmniFocus for Mac og se om jeg klarer meg uten mobil-versjonen. Jeg prøver derfor å være «open minded» og fri meg fra båndet OmniFocus legger på meg.

Jeg har noen spørsmål som ved hjelp av dine svar kanskje kan hjelpe meg med valg av ny mobiltelefon:

 1. Hvordan foregår egentlig multitaskingen på Android og på Windows phone? Må du selv aktivt ta stilling til hva som kjører til enhver tid og hele tiden drepe app-er, eller kan du gjøre som på iOs å aldri tenke på det?
 2. Navigasjonen er jo nesten lik (multitouch) mellom Android og iOs. Eller er den det?
 3. Windows phone har så vidt jeg har skjønt en helt annen tilnærming til brukergrensesnittet. De har tenkt nytt og det er jeg faktisk imponert over Microsoft for, og er en av grunnene til at jeg vurderer dem seriøst nå. Ikke noen copycat derfra denne gangen. Men hvordan er egentlig brukbarheten til Windows Phone? Har du prøvd en slik og hva synes du i så fall?
 4. Vil Windows Phone fungere greit for meg som ellers bruker Mac, eller er det noe ekstra som kun PC-brukere (Windowsere) får dra nytte av?
 5. Android er mer tweakbart enn iOs, har jeg fått med meg. Noen sier at Android er for nerder. Jeg klarer å få oversikt over det meste av funksjonalitet ganske raskt. Men det jeg spør meg om er: trenger man egentlig en slik tweakbarhet? Eller er det bare kult å ha friheten/muligheten? Hvor ofte har du bruk for å se været, avtaler og så videre på hjem-skjermen hver gang du slår på telefonen? Er det kjekt å ha eller er det unødvendig? Og viktigere: Påvirker denne valgfriheten den totale brukeropplevelsen i negativ/positiv retning?
 6. Hvordan er det med oppdatering av mobiler på de ulike plattformene?
 7. Maskinvare, vekt, strømforbruk, gefühl og så videre. Hva tenker du? Jeg har registrert at Apple kritiseres fordi iPhone 5 mangler NFC, for eksempel. Noen sier at Galaxy S III er for stor og for plastikk. Noen skriver at Nokia Lumia blir for tung. Hva er din(e) erfaring(er) fra reelt bruk?
 8. Hvilken telefontype vil leve i 3 år fremover og fortsatt være solid nok til å være nyttig da, tror du?
 9. Andre ting?

Du er kanskje i samme situasjon og har gjort en del research, kanskje testet ulike modeller eller kanskje nylig byttet plattform selv enten den ene eller den andre veien. Har du svar på noen av spørsmålene over, så er det veldig nyttig for min del, men kanskje også for andre som leser dette blogginnlegget. Og kanskje er det noen sentrale spørsmål jeg har glemt å stille som bør stilles. Jeg heller akkurat nå i favør av iPhone 5, men er overhodet ikke sikker. Hjeeeelp! Disclaimer: Selv om alle skulle stemme i for en plattform her, så er det ikke gitt at jeg kjøper det til slutt, og det er faktisk ikke sikkert jeg bytter ut min iPhone 4 i det hele tatt. Men setter veldig pris på dine innspill 🙂

Dette innlegget har 11 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

11 comments

 • Graaland · 14. oktober, 2012, kl. 14:15

  En av grunnene til at jeg solgte min S3 og bestilte en iPhone 5 var savnet etter en skikkelig GTD app. Har i likhet med deg brukt Omnifocus, men da jeg gikk for S3 fant jeg ikke en god erstatning. Spesielt Forecast-funksjonen er genial, den gir meg en kjempegod oversikt over uken som kommer. Måtte faktisk ta frem penn og papir igjen.

  1. Multitasking på Android fungerer omentrent som iOS, man trenger ikke ta stilling til appene som kjører i bakgrunnen.

  6. Oppdatering til nyeste versjon av Android er et stort minus. JB ble lansert før sommeren og har enda ikke komme til flaggskipet S3.

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 15. oktober, 2012, kl. 13:14

   Interessant å høre om dine vurderinger av OmniFocus, og det veier tungt for meg også. Var ikke klar over at S3 enda ikke har fått siste Android-oppdatering. Merkelig at det er så vanskelig å oppdatere.

 • Morten Prom · 14. oktober, 2012, kl. 14:29

  Android svar:
  1) Nei, Android har en meget fin taskmanager som selv lukker aps som ikke er i bruk.
  2) iPhone har meget presis berøringsfølsomhet, den eneste Android jeg har prøvd som er like bra er Samsung Galaxy S3.
  3)…
  4)…
  5) Jeg er ganske geek, onde tunger ville kalt meg nerd, så jeg elsker så klart at jeg kan gjøre hva som helst med Android. Les fx hva jeg gjør på min Nexus 7 som er rootet: http://mortenprom.blogspot.no/2012/08/root-nexus-7.html
  6) Dårlig på Android, men det betyr ikke noe. Er man normal bruker driter man i de små forbedringer som kommer. Er man eksprtbruker, rooter man telefonen og installere en custom Android ROM.
  7) SGS3 er ikke for stor, nesten for liten 😉 Har fin batteritid og mann har i tillegg mulighet til å skifte batteri, og sette inn ekstra SD kort. Har 32+64GB på min SGS3. SGS3 er meget robust, veldig bra plasttelefon 😉
  8) HVilke services bruker du? Jeg bruker 35 Google tjenester, de vil også være der om 3 år…
  9) Android FTW 😉

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 15. oktober, 2012, kl. 13:23

   Takk for mange nyttige innspill, Morten. Rooting på Android høres avansert og smådristig ut for meg i første omgang, men greit å kjenne til muligheten. Bra og grundig blogginnlegg du har skrevet om det, forresten. Ser i innlegget ditt at du toucher innom virusproblematikken på Android. Jeg antar at en ikke får «virus» om en er litt forsiktig, men magefølelsen sier at med iPhone er en mye sikrere på den fronten. Det med minnestørrelse som du nevner i punkt 7 er et viktig moment som jeg ikke har tenkt over før nå. En iPhone 5 med 32 GB koster mye nok for meg, og du sier at med SGS3 får man 96. Det veier en del for min del så akkurat nå heller vektskålen faktisk over mot en SGS3. Fint at du tok opp dette. Liker også ditt punkt 9 🙂

 • Stian GD · 14. oktober, 2012, kl. 15:18

  Først alternativer til omnifocus
  http://www.lifehack.org/articles/technology/11-alternatives-to-omnifocus-you-can-use-to-get-things-done.html

  Selv bruker jeg Asana og savner ikke omnifocus en smule. Er du usikker så kan du alltid installere android på en VM og prøve de selv før du velger telefon.

  http://www.androidauthority.com/run-android-4-0-ice-cream-sandwich-on-your-pc-60659/

  Jeg er derimot ikke imponert over windows8 hverken mobil eller pc utgaven. Jeg har en Nokia Lumia 920 her for å teste websider vi utvikler på windows plattformen. Men enda er utvalget av programmer i marked så begrenset at det i seg selv diskvalifiserer for daglig bruk. Men den er helt grei å bruke, grensesnittet er intuitivt og Nokia har bygget en meget solid og bra kvalitetstelefon. Liker du metro i windows 8 så liker du også windows på mobilen, jeg er ingen fan av noen av de. Det som virkelig er bra på windows er at all informasjoen du kan sette opp på «home» skjermen, men det kan du også gjøre med widgets på de fleste android telefonene.

  Selv har jeg hatt Samsung Galaxy Note 2 i en uke nå, før det HTC desire HD, Palm Pre, Iphone 3gs, og tilbake så langt som både palm pilot og Ipaq på «smart telefonsiden» Galaxy note 2 er uten tvil det beste jobbredskapet jeg har hatt. En ganske beskrivende test finner du her:
  http://www.amobil.no/artikler/samsung-galaxy-note-ii/113362

  Men egentlig når alt kommer til ende, apple begynner å bli kjedelig og ukult. Jeg klarer meg ikke uten keynote på laptopen og får helt fnatt om jeg skal bruke office pakken på en Windows pc med alle disse fanene på toppen. Men Apples patentkrig gjør egentlig produktene helt uspiselige for min del. Legger man til en god dose etiske problemer rundt fabrikkene i Kina, så er ikke Iphone så kul lengre. Apple for meg føles litt som microsoft trøttheten som flytta meg over til linux og senere osx. Jeg føler at IOS ikke passer helt for meg lengre.

  Men mitt råd er at du tester android på pcen, og prøver Note 2 i en butikk. For liker du det du ser, kan du en gang for alle dra itunes rett i trashbin, og bare det er verdt å bytte telefon for i min bok.

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 15. oktober, 2012, kl. 13:38

   Jeg har hørt om Asana, og faktisk laget meg en konto, men har inntrykk av at det ikke er helt ferdig enda – må teste litt nærmere. Siden du har brukt både OmniFocus og Asana – var det noe problem å eksportere dataene? Det er det jeg ser på som den store haken med å forlate OmniFocus – sette opp alle prosjekter og repeating actions på nytt igjen.

   Takk også for mange nyttige refleksjoner om iOs. Jeg er ikke uenig i det du sier om Apple-kulhetsgraden og etikken 🙂

 • Kjell Rune Fjellheim · 15. oktober, 2012, kl. 20:50

  Kva med økosystem? Treng du at telefonen snakkar med andre produkt frå Apple (OSX, AirPlay på Apple TV), er vel kanskje svaret opplagt.

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 15. oktober, 2012, kl. 21:16

   Dette er et godt poeng, og noe som drar meg i retning av fortsatt satsing på iPhone. Ikke bare nåværende produkter, men også kommende Apple-lanseringer som kan komme med stor wow- og WAF-faktor. Kan AirPlay brukes også med Android, eller fins det andre alternativer for trådløs streaming opp mot for eksempel Apple TV?

 • Kjell Rune Fjellheim · 15. oktober, 2012, kl. 21:57

  Eg trur ikkje AirPlay er støtta av noko annan plattform enn iOS og OSX. Kjem sikkert andre alternativ på marknaden etter kvart, men eg har ikkje sett noko like elegant og lettvint som kan strømme lyd/bilete pr i dag.

 • Ser på bloggen til Itfag | Toyni Tobekk · 7. februar, 2013, kl. 20:01

  […] uventa er det bloggposten kor ein av faglærarane spør om innspel til kva mobiltelefon han skal kjøpe seg som får flest tilbakemeldingar. Dette er eit tema mange kan meine og synest noko om, og […]

 • itfag-bloggen | Sosiale medier 2013 · 3. mars, 2013, kl. 21:53

  […] kan noen ganger tilføre nyttig informasjon til startinnlegget. Et eksempel på dette er innlegget “Trenger hjelp til å velge ny mobiltelefon” der flere lesere kommer med vurderinger og erfaringer. En kommentar er innspill fra leserne, der de […]

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me