7
Serious Games – 2012, 2. års dataingeniør på tur til Amsterdam
Innspill: Comments off · Kategori: Læring · Tagger: IP, læringsaktiviteter, reise, studenter

Av: Grethe Sandstrak
I perioden 11. mars – 23. mars 2012 samlet 53 studenter og 12 lærere fra fire ulike universitet/ høgskoler i Europa seg ved Hogeschool i Amsterdam, for å jobbe sammen innen området «Serious Games on Safety Procedures in Industrial Plants». Fra HiST har det deltatt 18 studenter og 3 lærere (Grethe Sandstrak, Tore Berg Hansen og Bjørn Klefstad, AITeL)
Hva er Serious Games?
Serious Games er 1 av 3 Intensivprogram (IP) som Avdeling for Informatikk og e-Læring ved Høgskolen i Sør-Trøndelag deltar på i 2012. Prosjektet støttes gjennom EU’s Socrates/ Erasmus Intensivprogram (IP) – Life Long Learning og studentene som deltar får også studiepoeng for deltakelsen. I denne IP’ene er HiST koordinator, det betyr at det er HiST som har det overordnede ansvaret for samarbeidet mellom institusjonene som deltar i intensivprogrammet. Koordinator er også ansvarlig for å sende inn søknad og rapporter til SIU (Senter for internasjonalisering av utdanning).
De deltakende institusjonene i denne IP’en er Høgskolen i Sør-Trøndelag, Avdeling for Informatikk og e-Læring (Norge), Hogeschool van Amsterdam (Nederland), Fachhochschule Vorarlberg GmbH (Østerrike) og Institute of Technology Carlow (Irland)
Litt om Seriøse spill
Spillindustrien er stadig voksende og ut av denne industrien har et nytt fenomen dukket opp – seriøse spill. Seriøse spill brukes i opplæring/ utdanning av mennesker på en realistisk måte i trygge omgivelser – i tillegg til at det ofte også er kostnadsbesparende. Tenk deg for eksempel at du skal lære å fly, finne feil ved/ reparere oljeinstallasjoner på bunnen av Barentshavet, eller at du skal ha ansvar for en katastrofe-situasjon der en tsunami kommer til å treffe Nederland om 9 timer, et realistisk seriøst spill kan være en effektiv måte å øve seg på hvordan man handler og hvilke konsekvenser de ulike handlingene/ eventuelt mangel på handling faktiske får.
Den såkalte Einstein-generasjonen (unge i dag) lærer også på en annerledes måte enn tidligere: de er vant til å innhente kunnskap/ ferdigheter både gjennom internett og spill og de gjør gjerne flere ting samtidig. En typisk skoleungdom i dag kan for eksempel sitte hjemme å gjøre lekser, samtidig som det kommuniseres med venner via facebook/ twitter eller andre sosiale medier i tillegg til at TV’en står på i bakgrunnen. Dette blir etter hvert mer og mer reflektert gjennom nye undervisningsmetoder i skoleverket og andre steder.
Om dette prosjektet
I dette prosjektet har studentene jobbet sammen i internasjonale team med å utvikle en seriøs spill-prototype. Det seriøse spillet skulle være rettet mot Deltares i Nederland, et uavhengig institutt for anvendt forskning, somjobber med å gjøre livet i deltaer, kystområder og vassdrag trygt, rent og bærekraftig. For å sette seg inn i arbeidet Deltares gjør, ble andre dag i Amsterdam brukt til et besøk hos Deltares. Studentene fikk der både forelesing og omvisning på instituttet. Omvisningen inkluderte de imponerende modellene de har laget over ulike havområder for å forske på blant annet havstrømmer. I tillegg fikk alle studentgruppene luftet sine ideèr for Deltares-ansatte og fikk verdifulle innspill de kunne ta med seg videre i arbeidet.

Pacific Basin, Deltares (http://www.deltares.nl/en/facility/108027/pacific-basin/869850?highlight=basin )
Gjennom de to ukene i Amsterdam har studentene deltatt på ulike forelesninger og fått verdifull erfaring i agile-metoder (SCRUM), team-etablering, team-samarbeid og ikke minst ulike kulturer og kommunikasjon.
Til sist må det også nevnes at det i tillegg til det sterke faglige fokuset også har vært et kulturelt-program med blant annet Kanaltur i Amsterdam og byvandring.
Dette innlegget har Comments off. Gjerne bidra :-)
Skrevet av: itfag (totalt 65 blogginnlegg)