15
Gründerstipend til itfag-student
Innspill: 1 kommentar · Kategori: Intervju · Tagger: pris, studentbidrag, studenter
HiST Gründerstipend har som formål å identifisere og bistå de beste ideene blant studenter og ansatte ved HiST. En av studentene som studerer nettbasert hos itfag, Ronny Anderssen, ble tildelt 110.000 kroner for sin produktide «CorpWars». Vi har intervjuet Ronny for å lære mer om hva det vil si å være en gründer.
Hvilket produkt var det du ble tildelt stipend for?
Prisen var for idéen Corp Wars, som er et Post-apokalyptisk Cyberpunk spill satt i år 2250, som skal utvikles av spillstudioet mitt, Kybernesis. Idéen går ut på at vi lager et rammeverk for et strategispill, der spillerne bygger opp verdenen med de ressurser vi utvikler til dem. Denne verdenen kan vi da gjenbruke i våre fremtidige spill, f.eks. i et action rollespill som vi skal utvikle parallellt med strategispillet, hvor man spiller i førstepersons 3D og utfører oppdrag som genereres av spillerne av strategispillet, i byer og bygninger bygd av disse spillerne.
Hvordan har du utviklet produktet ditt? Kan du si litt om veien fra idé til produkt, og hva du har lært underveis? Hvordan jobber du?
Vi har brukt litt over 4 år på å komme dit vi er idag og har stanget i mange vegger på veien. Denne spesifikke idéen fikk jeg i høsten 2010, men møtte den største veggen på veien like etter. Så hele bedriften ble satt litt på vent til høsten 2011.
Da fikk jeg med meg to studenter fra NTNU som utviklere og jeg bestemte meg for å fokusere mer på forretningen selv. Dette har helt klart gitt avkastning, fordi jeg kunne la utviklerne jobbe med programmeringen mens jeg fokuserte på forretningsplan, søknader og presentasjoner. Dette fokuset på de rette tingene er nok hovedgrunnen til at vi klarte å bli en av de som fikk Gründerstipend også.
Tjener du noe underveis eller går det med mange dugnadstimer?
Jeg jobber 100% hos Statoil ASA ved siden av, så alt som er gjort med Kybernesis er gjort på fritiden, uten lønn. Hele teamet jobber for tiden med prosjektet kun med lovnad om en del av potten når vi begynner å få inn penger.
Hva går stipendet til?
Prispengene vil gå til leie av HIST Inkubatorplass, utstyr til teamet og oppstart av AS. AS i Norge er viktig, fordi det er lettere å få støtte fra de fleste støtteordninger utenfor HIST
Har du råd til andre om hvordan en kan lykkes med en gründervirksomhet?
Hold ut! Ikke gi opp! Selv om man møter vegger på veien, så ikke gi opp så lenge du tror på idéen din, lær heller av motgangen og finn en annen angrepsvinkel.
Lag en god forretningsplan, det er mange på internett som mener noe annet, men i Norge er dette alfa-omega. Det er spesielt mye fokus på forretningsmodellen din, altså hvordan kan du tjene penger på idéen din.
Research! Bli god på det du skal pitche, presentasjonen jeg holdte for juryen var nok det som var avgjørende for at jeg var en av vinnerne av HIST Gründerstipend. Og da mener jeg ikke powerpoint med mye tekst som man leser direkte fra. Presentasjonen bør være bilder og info som bør vises frem visuellt, som f.eks grafer, definisjoner av fremmedord, etc. All tekst bør komme direkte fra deg som holder presentasjonen, altså ikke les fra skjermen. Viser du at du har god kontroll på markedet og idéen din, er det lettere å få folk til å tro på at idéen din er god også.
Vi ser at du har studert en del fag nettbasert gjennom http://itfag.hist.no. Hvorfor studerer du nettbasert? På hvilken måte har det betydning for gründervirksomheten din?
Jeg startet å studere til Bachelor Informatikk i 2008, hovedsaklig for å få en grad innen det jeg allerede kan mye om. Alt jeg kan innen data er selvlært og det ser ikke like bra ut på en CV som en Bachelor grad. Jeg studerer nettbasert fordi jeg har en 100% jobb på dagtid og det var originalt gjennom jobben min hos EDB Business Partner at jeg startet studiet som en del av et kompetansehevingsmål. Studiet har nok ikke hatt så mye innvirkning på Gründervirksomheten min annet en at det har åpnet muligheten for å være med HIST Gründerstipend og få være en del av HIST Inkubatoren.
Det sagt, så må jeg nevne at fagene Økonomisk styring og regnskap og Entreprenørskap har hjulpet meg veldig med å lage en solid forretningsplan.
Er det noen råd du vil gi videre til andre studenter med en gründer i magen?
En kjapp oppsummering for andre Gründere:
- Lag en solid forretningsplan, med en god gjennomtenkt forretningsmodell.
- Research idéen din, spesielt markedet, begrunn hvorfor idéen din vil lykkes.
- Start et AS, det koster kun 30’000 som du kan bruke på idéen likevel og det er ingen revisorplikt lengre. Som en bonus vil alle ta deg mer særiøst etterpå.
- Bruk den hjelpen du kan få, Leiv Eriksson Nyskaping har vært uvurdelige for at jeg har kommet dit jeg er nå.
- Søk på alt du finner av støtteordninger, får du nei, jobb videre med idéen og søk igjen neste søknadsfrist.
Vi gratulerer Ronny og ønsker lykke til videre, og gleder oss til å se det ferdige produktet 🙂
Dette innlegget har 1 kommentar. Gjerne bidra :-)
Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)
Ronny Anderssen · 15. april, 2012, kl. 21:18
Hvis noen er interesserte i å følge prosjektet mitt, så finner dere nettsidene til Kybernesis her: http://kybernesis.com og Corp Wars her: http://corpwars.kybernesis.com