itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

feb/12

1

SAN verdt mer enn 1 million

Av: Stein Meisingseth

AITeL har fått en kjærkommen gave. Fra Entercard (arbeider med kredittkort for Sparebankene) har vi fått overta et brukt SAN. Dette har vært i bruk helt fram til nylig.

Hva er et SAN: Betyr Storage Area Network. Det er snakk om å flytte lagring ut fra servere og inn i egne dedikerte «lagringskasser». Et SAN kan ha størrelse fra noen Gigabyte til flere hundre terrabyte.

Det vi har fått i gave koster nytt ca. 1 – 1,5 millioner kroner! Lagringsplass er vi ikke helt klar over ennå, men vil være mellom 50 og 100 TB. Hva kan vi bruke dette til, da? Et slikt SAN vil gi våre studenter og fjernundervisningsstudenter mye bedre plass for å lagre virtuelle maskiner. Dette brukes i flere av våre fag, både i fag som har virtuelle maskiner som temaområde, men også i fag hvor studenter trenger tilgang til programvare. En student med Mac som trenger Visual Studio, kan for eksempel få tilgang til å programmere i Visual Studio via fjerninnlogging mot en virtuell maskin. Det tar mye plass å opprette slike virtuelle maskiner.

Derfor retter vi en kjempestor takk til EnterCard og Jahn Loen (tidligere student på drift-studiet) for denne flotte og nyttige gaven! Du som student vil merke det i form av enda bedre tilgang til virtuelle maskiner som gjør studieopplevelsen bedre.

Har du erfaring med å jobbe med virtuelle maskiner i praksis?

Dette innlegget har 3 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: itfag (totalt 65 blogginnlegg)

3 comments

 • Sjur Vaage · 2. februar, 2012, kl. 09:22

  Ja, den som bare hadde hatt såpass med lagringsplass.

  Kunne gjerne tenkt meg en 10-20 TB ekstra. Hadde fått bedre plass til musikken, i alle fall nå som jeg ripper alt jeg har i FLAC i tillegg til MP3.
  For ikke å glemme hvor kjekt det hadde vært nå som jeg også driver og digitaliserer gamle filmer fra ferier og bursdager. I stedet for å rippe 30 filmer, brenne de ut og slette dem pga. plassmangel. Rinse and repeat, i det uendelige.

  • Ståle · 2. februar, 2012, kl. 23:03

   Endelig… Lagring og lagringsløsninger blir mer og mer viktig i store nettverk. Jeg håper for studentene sin del at HiST kan finne plass til dette i et driftsfag (eller en labkveld) for å jobbe med zoning (port og WWN), SAN-arkitektur. Jeg tror det godt kan kombineres med Windows og VMware i 2.året. Typisk å presentere et LUN til en VM med enten linux eller MS. Nå håper jeg bare noen kan finne en NetApp som studentene kan eksperimentere med.

   • Stein Meisingseth · 3. februar, 2012, kl. 10:27

    Vi har vurdert å ta dette inn som delemner i faget Virtuelle tjenere. Jeg er helt enig med deg i denne vurderingen om at SAN og oppsett av dette og LUN blir stadig viktigere både for små og store bedrifter. Samtidig som det er så viktig å differensiere på sikkerhet her. Takk for innspillet.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me