itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

aug/11

12

Hvordan bytte til SSD-disk

Av: Svend Andreas Horgen

En SSD-disk kan gjøre underverker på ytelsen på bærbare maskiner. Det å bytte harddisk på en bærbar MacBook Pro fra 2007, kan by på problemer for enkelte som er sterkere på teori enn praksis.

I stedet for å (prøve å) tilegne meg nye praktiske ferdigheter, fant jeg raskt ut at det var best for alle parter å la dyktige kollegaer på labben komme til. De jobber jo til daglig med nettverk og drifting, og har vært ute (med harddisker) en vinternatt før.

Utdatert disk

Det viste seg å være noe av det lureste jeg har gjort på lenge. For å komme til dit en må komme til for å ta ut en gammel og sette inn en ny disk, måtte en i operasjonsmodus. Klikk bildet for stor versjon (nytt vindu). Det var ikke mer enn 27 skruer å skru opp totalt sett. Yum.

Foto: Mads Eilertsen, AITeL

Anbefalt fremgangsmåte (fra labben):

 • – Start med å ta backup, og deretter må du bestemme om du vil installere alt på nytt eller klone disken din. Hvis du vil installere alt på nytt kan disken være tom når du skrur den inn i maskinen. Hvis du ikke vil installere alt på nytt, bør du klone disken før du setter den inn. Du har da minst to muligheter:
  1. Time Machine: Sett i den nye disken. Start maskinen og sett inn installasjonsplaten til Mac OS X. Velg å gjenopprette fra siste sikkerhetskopi av Time Machine (du bør selvsagt ha tatt sikkerhetskopi som det siste du gjorde før du monterte den nye disken)
  2. Klon disken med CarbonCopyCloner: Monter den nye disken i et eksternt kabinett. Opprett diskpartisjon på den nye disken med Diskverktøy, velg gjerne type «Mac OS Extended (journalført)». Klon den gamle disken til den nye med CarbonCopyCloner.
 • Åpne maskinen og skru ut den gamle disken. På en MacBook Pro av eldre type er det bare å fjerne batteriet, løsne et par kabler, fjerne tastaturplata og noen braketter og skru ut ca 27 skruer. De skal senere inn i motsatt rekkefølge. Nyere Mac-er har trolig (noen som vet?) en noe enklere fremgangsmåte.
 • Start Mac-en. Dersom du har klonet disken på forhånd skal den nå starte helt som normalt (men med frisk og rask disk).

Foto: Mads Eilertsen, AITeL

Har du erfaringer med bytte av disk på bærbare maskiner (uavhengig av operativsystem)? Klarer du det selv og hvor lang tid bruker du ca? Hvilken disk(er) har du satt inn og hvorfor? Del dine erfaringer i kommentarfeltet under, så blir dette en ekstra nyttig ressurs.

Dette innlegget har 5 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

5 comments

 • Dennis · 12. august, 2011, kl. 15:53

  Jeg satt selv i en Intel SSD 320 series (dog 80gb) i min MacBook Pro fra 2007 (!) i fjor.
  a

  • Dennis · 12. august, 2011, kl. 16:11

   wops. ble to =)
   men – jeg satt som sagt i samme disk (minus 80gb) i samme maskin for godt over et år siden. Forskjellen var utrolig, og selv i dag holder maskinen min stand mot de fleste forbrukerpcer.

   Selv synes jeg et var leit å skulle kaste den ekstra disken (og å gjøre den om til en ekstern disk ble for dumt), så jeg dro heller ut cd-romen (cd-romen var likevel bare brukt to ganger siden maskinen ble kjøpt) og satte den inn der (go OptiBay!). Resultatet er at maskinen min i dag huser to disker – en SSD og en HDD – en kombinasjon som fungerer meget bra.

   • Author comment by Svend Andreas Horgen · 12. august, 2011, kl. 16:14

    Smart å bruke den andre disken på den måten! Det fikk jeg nesten lyst til å gjøre selv også. Bruker DVD fra tid til annen, men kan da bruke ekstern USB-DVD som jeg har tilgang til. Hmmm…. Skal sjekke ut OptiBay. Takk for at du delte dine erfaringer 🙂

 • Ole A · 11. september, 2013, kl. 22:18

  Problemet med SSD-disker er jo at de blir ganske dyre dersom man ønsker litt kapasitet.

  Det finnes imidlertid en fin løsning både for Mac og diverse andre fabrikater dersom man er villig til å ofre det optiske drevet.

  Man fjerner rett og slett det optiske drevet og setter inn en SSD i tillegg til den tradisjonelle snurredisken, dersom man legger operativsystemet inn på SSD-en og bruker snurredisken til lagring av data så får man i pose og sekk :).

  Gjorde dette selv på min Macbook pro fra 2011, adapteren fant jeg for ca kr 100,- (med frakt fra Kina) på Ebay.

  Har nå både 256GB SSD og 750GB harddisk i maskinen, noe som fungerer utrolig bra 🙂 Systemet ligger på SSD-en og gjør at maskinen er kjapp og responsiv, harddisken gir greit med plass til lagring av bilder, videosnutter osv.

  Fant fremgangsmåte for dette på iFixit.com, her ligger det forøvrig mye god informasjon for de som liker å skru litt selv:

  Slik setter du inn ekstra disk i Macbook Pro

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 12. september, 2013, kl. 08:39

   Veldig bra tips, takk for at du delte dette! Jeg har ikke prøvd det samme selv, men hørt andre som har gjort det og er godt fornøyde.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me