itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jul/11

22

Tid for nytt OS

Av: Svend Andreas Horgen, høgskolelektor, underviser blant annet i operativsystemteori

Sommeren er kanskje tid for å oppdatere sin datamaskin. For et par dager siden slapp Apple sitt nyeste operativsystem Mac OS X Lion. Nå i dag kom Linux 3.0 melder digi.no.

Selv har jeg Mac og har lenge ventet på Lion. Før jeg oppgraderer bruker jeg å lese om systemet, både for å se om det er barnesykdommer og for å lære mest mulig om underliggende virkemåte, funksjonalitet og tips/triks for effekivt bruk. Ars Technica er som regel en gullgruve, og skuffer ikke nå heller. John Siracusa har skrevet en fantastisk bra anmeldelse (review) av Lion. Lang (27.000 ord = 19 sider, men du verden så godt skrevet. Informativt, vittig, objektivt og praktisk matnyttig. Det er tydelig at den som har skrevet har dyp datafaglig innsikt på mange plan: Design, historikk, operativsystemets virkemåte, … Jeg anbefaler derfor alle som er interessert i operativsystemer/data om å lese (i hvertfall noe av anmeldelsen). De som bruker Mac vil selvsagt også ha nytte av den, men jeg tenker her først og fremst på å konkretisere lærestoff som du for eksempel får gjennom datastudiene.

I Ars Technica sin gjennomgang klarer anmelderen å sette Lion inn i en historisk utvikling, og begrunner noe av funksjonaliteten (objektivt) med hvem brukerne er i dag. Jeg ser konturene av en viktig diskusjon som ser fremover mot fremtidens operativsystem. Det er en spennende utvikling. Hva tror du kommer til å skje med operativsystemene fremover? Er Lion siste Mac-baserte OS fra Apple, hvor vi heretter vil få en sammensmelting/unifisering av OS-ene på mobile enheter og datamaskinen? Flyttes alt til skyen? Hva tror du?

Dette innlegget har 2 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

2 comments

 • IT-Ing. · 22. juli, 2011, kl. 17:07

  Verdifull link 1000 takk. Har opplevet at alle maskiner virker perfekt etter oppdatering. Serveren som kom i dag er jeg mindre fornøyd med. Da har Apple pillet ut igjen de deler som ga Apple et stort forsprang – f.eks. Podcastdelen. Så det blir ingen oppdatering på serverfronten for meg.

  At alt flyttes til skyen er prøvd mange ganger før. Software bransjen har presset på lenge. Først at diskettdrevet blir pillet ut av maskinene i 90tallet og noen fikk ørene i klem da folk ikke kjøpte deres produkter lengere. Så var i mange år alle mulige kampanjer, at deres programmer kunne brukes direkte på nettet. Der var maks et par hundre som var villig til det.

  Når man kjenner litt til moderne psykologi, sir det seg selv, at Software bransjen alltid vil mislykkes med deres forsøk å skape monopol.

  Vi har akkurat samme problemstilling med kollektiv trafikk. Fint der finnes tog og bus. Men jeg trenger bil for å komme fra punkt A til punkt B fordi ingen tog eller bus kjører denne veien, ventetid er for langt eller de har feil på systemene deres, og man står med alt utsyr sitt på togstasjon eller en busstoppested og mister viktige avtaler.

  Restaurantene vil også gjerne ha monopol på matfronten. Når folk lager mat hjemme, «mister» denne bransjen teoretisk penge. Folk flest vil aldri i livet gå med til, at bli 100 % avhengig av restaurantmat. Mandag er de stengt. Så har de ikke det man har lyst til og de kan ta de råpriser de ønsker, hvis folk mistet mulighet å lage mat selv.

  Slik er det også med Software bransjen. En innbilsk gjeng, som lider av paranoia og som flittig regner ut hvor mange flere milliarder de kunne tjene hvis de hadde 100% grep om befolkningen.
  Mennesker vil ha frihet – frihet til å kjøre den vei de ønsker, spise det mat de ønsker, når de ønsker og hvilke mengder de ønsker. Og mennesker ønsker også å kjøre de programmer på de maskiner de ønsker, når de ønsker det, uansett om nettet er nede eller oppe, om de er ute i naturen- uten adgang til nettet, og uten overvåking av deres vaner av noen.
  At det er irriterende for kollektiv trafikken og restaurantene at de aldri vet hvor mange som kommer hver dag er klart, men det er en del av leken og en del av vår frihet vi trenger i et demokrati. Musikk – Film og Software bransjen som også fryktelig gjerne ha fullstendig styr på hele befolkningen, så de kan maksimere deres inntekter og skreddersy deres PR avdelinger. Hvis vi ikke skal miste alle våre demokratiske rettigheter, må de også finne seg i en viss uforutsigbarhet som alle andre bransjer, og nøyes med de milliarder de får inn.
  Når en Norsk band får inn 1,7 milliarder på en enkelt verdensturné må det være bra. Og når Apple etterhvert fordobler deres inntekter med mellomrom og det blir til svimlende beløp etter hvert, må det være bra også. Å squize ut maksimal fra befolkningen ved å ha OS på nettet er meningsløst grådig.

  Ingen av oss fikk noe penge med seg ved fødsel og ingen kan ta noe med seg når vi drar herfra igjen. Så hva er vitsen med å ta seg selv så innmari seriøst, når man bare selger farger på en glassplate til råpriser for å bli verdens rikeste mann …? Er det det som er mening at selge en haug av 1er og 0er på nettet for å spare den ene Krone en CD koster ferdig brent med programvaren? Eller er det for å forhindre kopiering av 1er og 0er
  så ingen får noen farger på sin glassplate uten å ha betalt dyrt for det? Håper at Apple ikke går i denne felle, men skaper mer og mer frihet for sine bruker. Ellers vil Apple dø denne gangen. De har tatt beslutninger før som fikk dem nesten til å gå konkurs. Tror på, at Apple fortsatt tenker motsatt de andre i bransjen og satser på å være foran uten å ta friheten til sine hittil loyale brukere.

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 12. august, 2011, kl. 12:18

  Det var nytt for meg at podcastdelen ikke er med mer i serverversjonen. Blir spennende å se hvorvidt iCloud lykkes.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me