itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jul/11

18

Videregående programmering og andre Java-fag

Av: Førstelektor Else Lervik

Java er et av de aller mest brukte programmeringsspråkene i dag. Det undervises på høgskoler og ved universiteter over hele verden. http://itfag.hist.no tilbyr flere Java-fag fra det helt grunnleggende (”Programmering i Java”) til avanserte fag i JavaEE (se figuren nedenfor)

Hvis du kan noe Java, er det Videregående programmering (i Java) som er faget for deg. Hensikten med dette faget er at du skal ta et steg opp og bli en god Java-programmerer som er i stand til å lage nyttige programmer. Her får du også de kunnskaper og den programmeringserfaring som er nødvendig for å ta de tre fagene på toppen av figuren. Innholdet går videre fra det grunnleggende faget og øvingsoppgavene er større og vanskeligere. Som de fleste fagene vi tilbyr, er også dette faget bygget opp med ukentlige leksjoner og innleveringsoppgaver. I tilknytning til hver leksjon er det i tillegg noen mindre oppgaver som du kan trene på før du begynner med innleveringsoppgaven.

Dersom du vil ha mer informasjon om fagene i figuren over, så se på disse lenkene:

Faget «Videregående programmering (i Java)» dekker følgende tema: UML-klassediagram med assosiasjoner og generalisering. Implementering av dette i Java. Arv og polymorfi. ArrayList. Datafiler og strømmer. Serialisering. Hendelsesmodellen. GUI(Swing)-komponenter. Layout Managers og dialoger. Databaseprogrammering med JDBC. Unntakshåndtering.

Har du kanskje tatt Videregående programmering? Og kanskje noen av de andre Java-fagene også? Vi mener porteføljen fungerer bra, men er glade for tilbakemeldinger som hjelper oss med å jobbe videre på Java-fagporteføljen slik at den henger naturlig sammen og møter nye trender i Java-verdenen. Er spranget fra det grunnleggende til det videregående kurset for langt eller for kort? Hvilket av de to fagene bør i tilfelle endres? Hvis du er en av dem som har tatt et av fagene på toppen i figuren (LN349D, LN350D eller LN346D), har du i så fall opplevd ”hull” i kompetansen fra Videregående programmering? Er det andre emner innen Java-teknologi som vi bør tilby?

Dette innlegget har 1 kommentar. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: itfag (totalt 65 blogginnlegg)

1 comment

 • Kim A. Betti · 24. juli, 2011, kl. 14:35

  Det er bra at de to første Java-fagene fokuserer mest på standard Java API. Rammeverk og slikt kan en alltids lære seg senere / i andre fag.

  Testdrevet utvikling (TDD) er utrolig nyttig og noe alle utviklere _garantert_ blir spurt om på jobbintervju i dag. Jeg husker at du i Java faget ofte viste eksempler ved hjelp av en «testklient». Denne kunne veldig lett vært skrevet som en JUnit test.

  Java EE ser ut til å bli mindre og mindre brukt samtidig som Spring fortsetter å øke i popularitet. Se linken nedenfor for jobbtrender eller gjør et søk i jobbene lagt ut på f.eks. finn.no.
  http://www.indeed.com/jobtrends?q=spring%2C+java+ee%2C+ejb&l=

  Andre ting som ikke nødvendigvis trenger å være egne fag, men som iallfall bør nevnes for nye Javautviklere:

  * Distribuert versjonskontroll med GIT eller Mercurial
  * Continuous Integration med Hudson eller Jenkins
  * Byggsystem som Maven og Gradle

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me