itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jul/11

11

Sikker sommer?

Du reiser kanskje på ferie i sommer. Hvilke tiltak gjør du med hensyn på datasikkerhet? Både før du reiser, underveis og etterpå? Legg igjen en kommentar med erfaringer og tips og ting å tenke på. Her har vi helt sikkert ting å lære av hverandre…

Dette innlegget har 6 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

6 comments

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 11. juli, 2011, kl. 14:03

  Jeg kan starte med noen av mine tips:
  – Ta backup før ferien og hold backupen fysisk adskilt fra kilden.
  – Unngå å logge inn på nettbank på Internettkafeer pga fare for «key logging» (er det noen som har negative erfaringer på dette, forresten?)
  – Vær varsom ved bruk av trådløse nettverk i utlandet.

 • Vigdis Skogly · 11. juli, 2011, kl. 14:44

  Jeg er alt for dårlig på dette! Jeg tar også backup, og prøver å ha med meg færrest mulig enheter på tur. De fleste gangene finner jeg at smartmobil er nok. Nettbank unngår jeg å besøke både på mobil og nettcaféer, det er enkelt ved å bruke kredittkort istedet for «vanlig» visakort, må bare huske å holde litt oversikt. (mange kredittkort har forsikring i forhold til svindel hvis du betaler reisen med de, og er enklere å ha med å gjøre hvis uhellet skulle være ute!)
  Bilder er det vanskeligste. Dette løser jeg ved å ha flere minnekort som oppbevares separat fra kameraet når de er fulle.

  Oppsummert:

  – få enheter i bagasjen
  – unngå nettbankbruk
  – kredittkort foran debetkort
  – flere minnekort til kamera

 • Guttorm · 15. juli, 2011, kl. 13:13

  To simple og enkle triks:

  1. Når ein loggar inn på andre sine maskinar (kafe, bibliotek osb.) har eg eit lite og enkelt triks for å unngå keyloggarar.
  – Finn fram til sida du vil logga inn på
  – Klikk i skjemaet der du vanlegvis loggar inn.
  – Skriv inn litt av brukarnamnet ditt
  – klikk kvar som helst på sida der det ikkje skjer noko (slik at du ikkje skriv i feltet)
  – skriv inn nokre tilfeldige bokstavar
  – klikk tilbake til innloggingsfeltet
  – skriv inn litt meir av brukarnamnet
  – gjenta til du har fått heile brukarnamnet og passordet på plass.
  – hugs å logga ut og ikkje bare lukka nettlesaren.

  Det som skjer er at ein eventuell keyloggar får med seg alt du skriv, både inne i innloggingsfeltet og utanfor og lagrer t.d. bruk23rnøkj3navn@gr2q39mail.com og det same for passordet.

  Det finst sjølvsagt mange andre måtar å snappa opp passord og brukarnamn på, men dette kan kanskje hjelpa.

  2. Feriebilete
  For å ta vare på feriebilete sjølv om eg skulle mista telefonen/kameraet og samstundes dela med familie og vener har eg ein ferieblogg. Eg bruker ein lukka posterous.com-blogg til det. Då er det enkelt å senda bilete som vedlegg til e-post og så ordnar posterous resten sjølv. Ein kan sjølvsagt bruka flickr, dropbox eller evernote til det same. Dette krev sjølvsagt internettilkobling, og då må ein vere litt varsam med kva ein koblar til. I tillegg kan det vere lurt med ein harddisk med minnekortlesar (http://www.hypershop.com/HyperDrive-SPACE-s/1.htm) slik at ein kan kopiera over bilete til den undervegs.

 • Christoffer · 15. juli, 2011, kl. 16:24

  – Har en sikkerhetskopi på maskinen hjemme av viktige dokumenter (tilgjengelig via VPN).

  – Laptopen er fullkryptert i tilfelle tyveri. Hvis maskinen skulle bli stjålet og borte er jeg sikker at ingen får dataene som ligger på den. Selve hardware er dekket av forsikring.

  – Har altid pc og annen elektronikk i håndbagasjen på meg på busser og fly. (innsjekket bagasje kan bli borte)

  – Har flere passord og ikke samme passord på forskjellige tjenester. (Tips: Lastpass)

  – Logger aldri inn på diverse sider fra gratis terminaler eller internett-kafèer. Hvis jeg må så er det kun tjenesten som jeg logger inn på (aldri nettbank/Altinn/skolesystemer etc.) som potensiellt kan bli kompromittert. Men jeg prøver altid å bruke egen maskin over åpent nettverk med VPN i steden.

  – Bruker altid SSH/VPN til en sikker gateway/nett når jeg sitter på åpne WLAN eller andre åpne nettverk.

  Utenom det:
  – Bruk kredittkort fremfor bankkort i tilfelle skimming. (Dekk til pin kode. Skimming utstyr har ofte et kamera montert over tastaturet)
  – Finn ut om forsikring dekker tap av utstyr.
  – Ikke legg utstyr lett synlig i bilen.

  • Dennis · 17. juli, 2011, kl. 22:48

   hvis du _må_ bruke en offentlig maskin, så anbefaler jeg tipset guttorm kom med. selv bytter jeg passord i etterkant dersom jeg må bruke en offentlig maskin.

   ellers vil jeg ikke anbefale å bruke en tjeneste som LastPass, 1Passord, etc. dersom noen skulle plukke opp passordet du bruker på den ene tjenesten så får de tilgang til alle sidene dine. pga dette er det nesten idioti å logge på en slik tjeneste fra en offentlig maskin (det er ikke akkurat veldig vanskelig å plukke opp innholdet på sidene du besøker, selv om tjenesten benytter seg av en sikker tilkobling), og dermed har du ikke tilgang til f.eks mailen din – ene og alene fordi du ikke husker det kompliserte e-post passordet du har lagret i LastPass.

   siden det er viktig å ha forskjellig passord på alle sidene dine så kan det bli vanskelig å huske de forskjellige passordene uten en slik tjeneste (passordet bør jo være så komplekst som mulig) anbefaler jeg å bruke en «passordformel» (bit.ly/nMZoQc). på denne måten trenger du kun å huske denne formelen, og dersom denne er en smule kompleks er det praktisk talt umulig for uvedkommede å få tilgang til resten av sidene dine – selv om de skulle få tak i et eller to av passordene dine.

   forøvrig anbefaler jeg vpn fremfor en ssh-tunnell – med mindre du kjører all trafikken din gjennom denne. det er flere programmer enn nettleseren som kobler seg opp mot nett (f.eks e-postklienten dersom du bruker dette), og selv i dag finnes det programmer som ikke krypterer tilkoblingen mot serveren sin.

   utenom dette gjelder det selvsagt å kryptere backupen med egen nøkkel, både når det kommer til on-site og off-site backup (dette ekskluderer tjenester som Dropbox, men det er en annen sak til en annen gang).

 • Merete Bolstad · 17. juli, 2011, kl. 10:44

  I tillegg til gode tips over her – så har vi over år lært at om vi forlater leilighet/hus i Spania etc. Så legger vi alt av elektronisk utstyr slik at det ikke er visuelt mulig å se fra vinduer. Vi sitter heller ikke ute med data der det er synlig fra veien.

  Man kan eventuelt hive med en egen trådløs ruter og hive i serie med det man får av Internett tilgang – lage eget nett, kryptert og satt opp som man sjøl vil.

  Bruker aldri utendørs minibank, men går inn der det som regel er overvåking/vanskelig å sette opp en skimmer.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me