itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jun/11

20

Hvorfor Evernote?

Av: Svend Andreas Horgen, studieleder itfag

Bruker du Evernote? Jeg har brukt det litt før, men ikke på et par år. Etter en samtale med Rune Mathisen i dag, fikk jeg lyst til å teste ut på nytt. Vi snakket forresten om mye. Teknologi, skole, utdanning, effektiv jobbing, tjenester, sosiale medier, hurtigrute-fenomenet og GTD. Rune var veldig ivrig på Evernote, jeg var veldig ivrig på GTD (getting things done-metodikken).

Her er en skjermdump som viser hvordan jeg i GTD-programmet OmniFocus har planlagt innføringen av Evernote i min digitale verktøykasse. Dermed får jeg samtidig vist bittelitt av nytteverdien til GTD-metodikken til deg som leser, men hovedpoenget med blogginnlegget er å få innspill til hvorfor jeg bør bruke Evernote og hva jeg kan bruke det til.

Klikk på bildet for å åpne stor versjon i nytt vindu

Jeg skal skrive mye mer om GTD generelt og OmniFocus spesielt senere, men klarer ikke å dy meg, så helt kort: Til høyre i bildet ser du en liste av prosjekter (ting som tar mer enn ett steg å fullføre), organisert i mapper. Nå vises prosjektet «Ta i bruk Evernote» til venstre. Navnet er IKKE tilfeldig valgt. I følge GTD skal helst prosjekter ha verb i seg for å bli aktive og mer «doable». Merk også at hvert gjøremål i prosjektet har en grundig nok beskrivelse til å være frittstående, men likevel så kort som mulig. Ved behov for utfyllende tekst er denne lagt i notatet, og for å signalisere til meg selv at gjøremålet har et notat, er det et kolon (:) på slutten. Kan selvsagt vise/skjule notater som ønskelig. Et viktig suksesskriterium, er bruken av «kontekst», som er det som trengs av ressurs/sted/modus for å utføre oppgaven. Går som sagt ikke i dybden nå, så følg heller med utover sommeren/høsten og få mange konkrete tips til GTD i praksis.

Tilbake på Evernote-sporet igjen: Hva bruker du Evernote til? Har du tips til god bruk av Evernote? Ser fram til mange gode innspill her.

Dette innlegget har 17 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

17 comments

 • Tronds · 20. juni, 2011, kl. 20:58

  prøvde evernote for et årstid siden, var ikke fornøyd. Så fant jeg Springpad og har brukt det side.

  Noterer flittig, er nesten slutt på gule post-it lapper på skrivebordet. Har installert på mobilen, så da er alle notatene tilgjengelig samme hvor jeg er. Enkelte ganger er det greiest å bare ta et bilde eller spille inn en kort melding med mobilen og legge det til i Springpad. Så kan jeg heler skrive det om når jeg får bedre tid.

  • Svend Andreas Horgen · 21. juni, 2011, kl. 09:39

   Takk for tips, skal prøve ut Springpad også. Ser fra websidene http://springpadit.com/ at det ser hakket bedre ut GUI-messig enn Evernote. Evernote er derimot solid over lang tid og godt utbredt. Det blir spennende å teste ut begge to en stund. Bra tips å ta bilde eller lydopptak av ting en skal huske.

 • Guttorm · 20. juni, 2011, kl. 21:00

  Eit av resultata av GTD er vel at ein må ha ein stad å lagra referansematerialet, Evernote er ypperlig til det og mykje anna. Du kan sjølvsagt tagga, merka ting med stikkord og ha fleire notatblokker, det er ikkje så unikt. Men det finst andre smarte saker, m.a. OCR.

  Kor lang tid bruker du på å finna kvitteringar på ipaden din? Kanskje ikkje så lang tid sidan du har den elektronisk. Eg bruker om lag 4 sekund, eg tok bilete av kvitteringa og sendte det til min evernotekonto (enten i app eller som vedlegg til epost). Evernote kjører OCR på alle bilete og kjenner igjen «iPad» på biletet eg tok. Kvitteringar og og andre dokument kan med andre ord bli søkbare gjennom Evernote. Ganske så smart og praktisk.

  Elles lagrar eg ein del tekst, som m.a. Sitat, oppskrifter og utklipp i Evernote,
  Evernote Peek,kan vere eit nyttig verktøy for lufting og drilling har eg lest.

  Evernote er dropbox for tekstbitar og informasjon…

  • Svend Andreas Horgen · 21. juni, 2011, kl. 09:44

   Aha, dette var en fin oppklaring. Jeg bruker per i dag filer/mapper i DropBox til ymse referansemateriale jeg kan få bruk for en gang i fremtiden, men ser at DropBox har noen begrensninger. Kamera på telefonen gjør det enkelt å tenke nytt om papirinformasjon. Det virker genialt å kunne ta bilde og få OCR-scannet slik at det blir søkbart. Hmmmm. Tror virkelig jeg trenger denne funksjonaliteten, men visste det ikke før nå!

 • Martin Aa · 30. juni, 2011, kl. 00:07

  En dårlig sortert forklaring på hvorfor det finnes en Evernote-fan på Tynset:

  Som Guttorm bruker jeg det til å ta bilde av ting jeg vil ha søkbart. Får jeg et visittkort tar jeg bilde av det til Evernote, tagger det med ‘visittkort’ og kan så kaste kortet.

  På kontorene og hjemme har jeg innbokser med papirting jeg vil ha scannet til Evernote. Tar en runde per måned der jeg scanner og tagger.

  Alle notater fra undervisning eller konferanser legges her med tagger, da blir de også søkbare på enkeltord i brødteksten.

  Hvis jeg har et litt lengre skriveprosjekt eller undervisningsprosjekt på gang definerer jeg en tag på Evernote. Hver gang jeg kommer på noe jeg kan bruke til det foredraget går jeg inn på mobiltelefonen og fotograferer eller skriver ned ideen merket med riktig tag. Når jeg så setter meg ned og skriver har jeg så en bunke idéer og bilder, der det ofte er flere som kan brukes.

  Et søk internt på Evernote gjerne gi mer relevante treff enn et søk på Google for meg personlig, fordi jeg har et forhold til tekstene som ligger her.

  Den viktigste fordelen for meg er nok at jeg kan tagge og lagre i hver eneste situasjon fordi telefonen alltid er i lomma. Jeg har langt på vei kuttet ut å fylle høyre baklomme med idéer og avisutklipp, i stedet går disse tingene ganske rett til Evernote.

  (Det finnes sikkert mange andre systemer som fungerer på samme måte. For meg er Evernote midt i blinken, det kunne sikkert også andre systemer vært)

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 1. juli, 2011, kl. 13:31

   Takk for mange gode tips, Martin. Det å bruke tagger på den måten du gjør, er tiltalende. Det er fort å tenke at en skal bruke tid på organisere tagger og sikre konsistent bruk av taggene, men det er vel en felle å gå i. En bør tenke at tagg er noe som grupperer «lett» sammen på tvers av notatbøker, aner jeg. Har slitt en del med tagging i delicious for eksempel – hvor det fort går mer tid på å organisere tagger enn en har godt av. Dine praktiske eksempler med tagger for å lette målet/jobben kan inspirere til å prøve å tenke litt nytt om tagger.

 • Jan Gamre · 2. juli, 2011, kl. 12:31

  Jeg har gjort en artikkel for mitt bruk, inkl noen forslag til skolebruk her:
  http://jangamre.wordpress.com/2011/06/28/evernote-arkivenes-mor/

  Jeg har 2 hovedområder for mitt bruk.
  1. “Prosjekt og research”. Her blir også ferdige ting oppbevart. Alle mulige digitale format er aktuelle. Jeg dytter inn en del audiomemos også, da jeg er vant til å spille inn audio på min iPhone.
  2. Arkiv for webartikler, pdf og mail som jeg opplever har varig verdi. Jeg ser for meg å samle dette i et par mapper som blir ganske omfattende. Søkefunksjon gir et slikt arkiv høy verdi i årene framover.

  Det viktigste for meg nå er “prosjekt og research”, de kortsiktige perpektivene med kortsiktige tidsfrister. Men jeg prøver også være bevisst de langsiktige prioriteringene

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 5. juli, 2011, kl. 22:00

   De siste dagene har jeg blitt inspirert av din kommentar, Jan, samt de andre kommentarene om å bruke Evernote til «prosjekt og research». Ser plutselig nye muligheter for effektivt arbeid, særlig etter at jeg installerte Evernote-plugin i nettleseren. Nytten blir mer synlig når en prøver i praksis på reelle ting over noen dager, er min foreløpige erfaring. Jeg oppdaget nå i dag at en også kan dele notatbøker med andre hvilket gjør det hele enda mer egnet til prosjektarbeid i samarbeid med andre.

 • Jørgen Yri · 11. juli, 2011, kl. 13:39

  Helt kort: takk! Dette har vært en nyttig posting/debatt å følge.

 • Terje Kristensen · 11. juli, 2011, kl. 13:55

  Jeg har brukt Evernote (gratis) en periode og er veldig godt fornøyd. Brukte flere notatbøker i starten, men har funntet ut at god tagging er vel så effektivt. Hører gjerne mer om erfaringene med pro-utgaven.

 • Rune Mathisen · 11. juli, 2011, kl. 22:47

  En ting jeg ikke er fornøyd med i Evernote er hvordan iOS-appen håndterer PDF-er. Jeg har en god del referansemateriale som PDF, og skulle gjerne hatt dem i EN. Problemet er at jeg gjerne vil lese og annotere i iAnnotate, og så få sync-et tilbake til EN. Har ikke klart å få til en måte å gjøre dette på, løsninga har blitt å lagre alt dette referansematerialet organisert i mapper i Dropbox. Noen tips til hvordan dette kan gjøres bedre? Vil aller helst ha PDF-ene i EN.

  • Jan Gamre · 3. oktober, 2011, kl. 22:18

   Hei
   Etter å ha annotert en pdf i Evernote velger jeg «open in..» i Good Reader eller i iAnnotate. Jeg velger «flatten…» og åpner i Evernote. Det blir jo som å få et nytt notat inn i Evernote, men sånn er det foreløpig. Jeg har ikke funnet noen bedre måte. Det går litt raskere enn å bruke Evernote mailadressen og sende via mail

   Dersom du f.eks retter oppgaver for elever er det jo bare å legge fila med flatten annotations i aktuell delt Evernote mappe fra EN app-en. Eleven kan da hente denne fra websiden, som det er begrenset tilgang til (delt Evernote mappe kun for inviterte) – eller fra Evernote mobil eller nettbrett app. En slik arbeidsflyt veileder jeg noen skoler i nå. Det gir høy tilgjengelighet for lærer og elev. Jeg mener arbeidsflyt og funksjonalitet er ganske god også.

   Men kanskje din skole har bedre løsninger med LMS’et. I don’t know

   • Svend Andreas Horgen · 4. oktober, 2011, kl. 13:12

    Dette var et bra tips. Fint at det er mulig å sende dokumenter mellom app-er i iOS. Antar Android har samme muligheter.

 • Jan Gamre · 3. oktober, 2011, kl. 22:22

  Her er en Bookmarklet for Evernote webclip på iOS Safari
  http://wp.me/P1sIpr-S9

 • Bjarne Nærum · 17. november, 2011, kl. 13:52

  Hei, nyttig og god tråd her!
  Er sjøl i ferd med å ‘konvertere’ fra Springpad til Evernote (tror jeg, har nemlig hatt mye glede av Springpad ..)
  Begynner å erfare at kombinasjonen av Evernote og Nozbe (= OmniFocus?) er sterk. Ser ut til å være et bra par i ess å spille på framover.
  Andre her som har erfaringer med den kombinasjonen?

  http://www.nozbe.com/gtd/index

 • bjørn helge græsli · 17. november, 2011, kl. 18:32

  Noen erfaringer ut over de nevnte:
  Fant denne i dag vis leif harboe: http://appliedabstractions.com/2011/11/17/clearly-and-evernote-so-elegantly/ veldig fin.

  Ellers bruker jeg EN til å vurdere elevarbeider. Jeg oppretter en delt mappe, gir skrive-tilgang og eleven legger inn vurderingsarb. og jeg vurderer. Jeg kan legge inn muntlige kommentarer, noe mange elever foretrekker. Det er også lett for eleven å vurdere seg selv eller min vurdering.

  Jeg savner muligheten for å styre lese-/skrivetilgangen på notatnivå, ikke bare mappe-nivå. Jeg skulle også gjerne kunnet duplisere hele mapper slik at jeg kunne laget «malmapper» med diverse innhold og så mangfoldiggjort for en hel klasse.

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 18. november, 2011, kl. 14:34

  Takk for god lenke, Bjørn Helge. Jeg har sjekket ut Clearly nå, og den er meget bra. Det var forresten veldig kreativt å bruke Evernote slik du gjør i medstudentvurdering!

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me