itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jun/11

14

Utrolig bra jobbmarked

Jeg er en tidligere student fra dataingeniørlinja ved AITeL / HiST som de siste ukene vært gjennom en jobbsøkerprosess. Her er noen erfaringer jeg har gjort som kan være nyttige for andre tidligere studenter i samme situasjon.

BRA JOBBMARKED!

Jobbmarkedet for dataingeniører er utrolig bra nå! Det er ikke nødvendig å ta den første og beste jobben. Mange bedrifter vil også sette opp farten med jobbintervjuer dersom du allerede har et tilbud du vurderer å takke ja til.

USERIØSE BEMANNING OG REKRUTTERINGSBYRÅER

Jeg har blitt kontaktet av en del bemanning og rekrutteringsbyråer. Mange av disse har veldig lite innsikt i programvareutvikling. Dette gjør det naturligvis vanskelig for dem å finne den rette jobben for deg som utvikler.

Jeg kan naturligvis ta feil, men jeg har inntrykk av at mange bare finner en jobbannonse og forsøker å presse den på første kandidaten med noen av de samme ordene i CV’n. Andre jeg kjenner har sittet igjen med samme inntrykk.

FINN NOEN SOM SPESIALISERER SEG PÅ UTVIKLERE

Det kan være en god ide å ta kontakt med byråer / konsulentfirmaer / programvarehus etc. som spesialiserer seg på utviklere. Selv om de ikke har noen stillingsannonser ute er det mange som kontinuerlig ansetter folk de anser som flinke.

Det byrået som tok kontakt med meg og ga det beste inntrykket var Darwin Recruitment. De var veldig flinke og effektive når det gjaldt å sette seg inn i mine ferdigheter, tekniske kompetanse og ønsker. Bedriftene de har satt opp intervjuer hos har vist seg å være gode treff.

GITHUB

Det å sette opp en GitHub konto (github.org) for hobbyprosjekter og / eller bidrag til andre åpen kildekode prosjekter kan være en stor døråpner. Jeg er ganske sikker på at GitHub kontoen min har landet meg en del av intervjuene og jobbtilbudene jeg har fått de siste ukene. Dette gjør det veldig lett for potensielle arbeidsgivere å danne seg et inntrykk av kandidatens ferdighetsnivå samt hvordan han / hun samarbeider med andre utviklere på åpne prosjekter.

VANLIGE INTERVJUSPØRSMÅL

Mange av de samme spørsmålene går ofte igjen på jobbintervju. Om du søker litt på nettet finner du mange lister over vanlige spørsmål. Det kan være lurt å lese gjennom noen av disse og gjøre deg opp noen tanker om hva du ville svart på de forskjellige spørsmålene.

Det er alt fra tekniske spørsmål til litt ekle personlige spørsmål som ”hvor flink er du?”, ”hva er dine største svakheter?” og ”hva ville du føle / gjøre i en situasjon der ….?”.

Håper dette var nyttig! Har du erfaringer i jobbsøkeprosessen, så legg gjerne igjen en kommentar.

Dette innlegget har 2 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: itfag (totalt 65 blogginnlegg)

2 comments

 • Mikkel Brevik Mehus · 14. juni, 2011, kl. 14:49

  Finfin artikkel, kudos til skribenten.

  Først vil jeg bare gjøre oppmerksom på at lenken til «Darwin Recruitment» ikke fungerer, det gjør heller ikke «github.org».

  Jeg er ferdig utdannet denne våren med bachelorgrad i informatikk (fjernstudent) og hadde en del problemer med å komme på intervjuer grunnet min bosituasjon i Middlesbrough. Få selskaper så ut til å ville gi meg intervjuer; jeg fikk faktisk flere avtalte intervjuer som ble avlyst ettersom de ansatte andre og trolig så på det som en forpliktelse eller ekstra belastning å kalle meg inn til intervju helt fra England. Ikke vet jeg. Men på den positive siden ser det ut til å florere med IT-stillinger, og det er «sellers market» for å si det slik.

  Men jeg var heldig og fikk et intervju hos Capgemini i Oslo som viste seg å «holde hele veien», og jeg har nå signert arbeidskontrakt med de. Under intervjuet (i alt 3 intervju) fikk jeg ett fiktivt case som jeg hadde 5 minutter på å forberede en 10 minutters presentasjon hvor jeg ble oppfordret til å benytte tavle og kritt for å visualisere hva jeg mente, samt at jeg fikk et abstrakt case hvor de var interessert i å se hvordan jeg løste problemstillinger uten å ha noen forutsetninger for å komme frem til rett svar. Ellers var det typiske «hvor ser du for deg at du er om 5 år» og «hvorfor ønsker du å jobbe hos oss»-type spørsmål.

  -Mikkel-

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 14. juni, 2011, kl. 15:07

   Har rettet opp i lenkene nå. Veldig interessant å høre hvordan intervjuet foregikk i praksis. Gratulerer med jobb! Hilsen Svend Andreas (som kun er redaktør og ikke har forfattet original-innlegget)

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me