itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jun/11

9

Nettbrett/smarttelefon for folk som ønsker å notere

Av: Tomas Holt, høgskolelektor ved AITeL blant annet i Applikasjonsutvikling for Android

En av ulempen med nettbrett/smarttelefoner er at de ikke egner seg særlig for å notere på. Noen kan nå utstyres med tastatur. Et eksempel på dette er Asus EE Pad Transformer, der det også er ekstra batteri i tastaturet som gjør at man kan få utvidet brukstid uten tilgang til strøm. Det man i dette tilfellet sitter igjen med er imidlertid en «PC-light».

En av fordelene til nettbrett/smarttelefoner er nettopp at man har berøringsskjerm. Dette har vist seg å være en gunstig måte å bruke slike enheter så lenge man klarer seg uten å skrive mye på enhetene. Skjermtastatur gir muligheten til å skrive tekst, men egner seg ikke til å skrive mye og fort. Hadde det ikke vært fint å kunne notere også på slike enheter uten å måtte drasse rundt på et eksternt tastatur? Dette må være veldig gunstig for studenter og andre som er på forelesninger, seminarer osv. Hva om man kan få utlevert f.eks. en pdf-fil og notere/tegne direkte på denne, enten med å bruke fingeren direkte på skjermen, eller enda bedre – via en penn?

I vår har det vært utført et bachelorprosjekt her ved AITeL hvor oppgaven gikk ut på å undersøke hvilke muligheter man hadde for å lage slike løsninger. Fokuset var spesielt rettet mot Android-baserte smarttelefoner, da mange har disse, de er enkele å programmere, og ikke minst er det mulig å gjøre endringer i systemet (altså Android) om det skulle være behov (dette er selvsagt ikke ønskelig i en ferdig løsning, men vi mente det kunne være nødvendig for å vise prinsippet).

Resultatet av bachelorprosjektet var kort fortalt at det var vanskelig å implementere ønsket funksjonalitet hvor overføring til enheten skjer i sanntid (altså med en gang). USB-løsninger egner seg ikke, da det er svært få enheter som faktisk tilbyr strøm til eksternt utstyr. Bluetooth-løsninger kan dog fungere. Det er imdilertid stor forskjell på hvor godt bluetooth-støtten er implementert på ulike telefoner. En fungerende løsning med bluetooth-mus og -tastatur (!) på en Samsung Galaxy S ble vist. Å få dette til å fungere på f.eks. HTC Desire viste seg imidlertid umulig.

Nå har det seg imidlertid slik at produsentene også har begynt å tenke i samme bane. Nå kommer det flere slike enheter som f.eks. HTC Flyer og HTC Pucchini som tilbyr penn og mulighet til å tegne/ta håndnotater. Det som gjenstår da er faktisk å lage en Android-applikasjon som tilbyr/samler ønsket funksjonalitet. For studenter må det være lurt med mulighet for å samle notater, bilder, lysbilder, lydopptak osv. Samlingen må kunne merkes slik at det er mulig å finne tilbake til samhørende informasjon. Det kan f.eks. være aktuelt å ha både foiler (med egne håndskrevne notater/tegninger på), lydopptak, videoopptak og bilder fra en forelesning. Disse ressursene må derfor merkes på en måte (f.eks. «oppstartsforelesning») slik at det er enkelt å finne tilbake til dem.

Det overfornevnte bachelorprosjektet bør kunne gi noen ideer til en slik applikasjon. Se http://www.aitel.hist.no/prosjekter/hovedprosjekt/v2011/oppgaver/18/018.pdf for mer informasjon. Selve rapporten er tilgjengelig via biblioteket på HiST.

Dette innlegget har 3 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: itfag (totalt 65 blogginnlegg)

3 comments

 • Jan Gamre · 9. juni, 2011, kl. 19:26

  Synd at dere ikke kom lenger med å finne en penne-løsning for Android. Når det gjelder å notere på nettbrett vil jeg fylle deg ut litt. Det er kommet svært mange applikasjoner for iPad som har gjort at det å notere er enkelt på denne plattformen. Det er en myte at det er vanskelig å produsere på iPad. Nå har jo Apple selv bidratt til myten så det er ikke rart at bildet har festet seg. Erling Grønlund og jeg selv dokumenterer hvordan vi jobber på disse bloggene:
  blog.rikt.net
  jangamre.wordpress.com

 • Tomas Holt · 15. juni, 2011, kl. 10:33

  Innlegget belyser nok ikke helt hva vi var ute etter. Hovedtanken var å gjøre notering enkelt på telefoner. Ettersom skjermene er så små så hadde det vært veldig greit å kunne skrive med en penn utenfor skjermen (f.eks. direkte på bordet). Det viste seg dog å være vanskelig.

  Når det gjelder nettbrett ser vi imidlertid at det kommer løsninger med penn nå. Dette har så vidt jeg vet iPad ikke og jeg må vel innrømme at jeg *tror* det er vanskelig å få dette skikkelig bra uten penn. Det er også et poeng at man kan skrive (og tegne) uten å se på skjermen, noe man gjerne vil gjøre i en forelesning.

  Uansett så er det intressant å se alternative løsninger 🙂 Dette er nok et område vi vil se en god del utvikling på framover vil jeg tro.

 • helenexl · 16. september, 2016, kl. 01:04

  er jo innholde som teller i telefonene, ikke hvor kul de ser ut . nørdete maybe,søkte egentlig etter en Profil hos
  f-foxx.com ente opp her.litt komisk, fordi dette er en søt fin blogg hehe fikk ikke svar pa det jeg trodde du skulle skrive om jeg heller
  ville bare si hei

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me