itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

feb/11

22

Hvordan samle inn bloggadresser?

Av: Svend Andreas Horgen, høgskolelektor og faglærer i IKT og læring (LN504D)

Jeg har et lite problem som jeg trenger input på. I flere fag jeg underviser, blant annet faget IKT og læring (LN504D), skal studentene skrive blogg og kommentere på hverandres blogger. Dette er lærerikt, men har en organisatorisk utfordring. Hvordan samle inn lenkene på en rask og effektiv måte?

Til nå har vi brukt forum. Alle poster et innlegg hvor de limer inn lenken sin. Ulempen er at det fort blir andre diskusjoner, og da mister en oversikten. Programmereren i meg sier at jeg kan jo bare sette meg ned med PHP noen timer og programmere en liten løsning selv. HJEEELP, jeg har ikke noen timer til overs akkurat nå. Det fins sikkert noen smarte måter som involverer eksisterende tjenester, for eksempel delicious, Google, Etherpad eller hva da? Wiki blir for knotete tror jeg. Har du noen forslag?

Helt konkret: 20 studenter skal oppgi navn og URL til sin blogg. Alle 20 skal kunne se oppgitte URL-er til enhver tid, helst klikkbare lenker slik at oversikten kan brukes som nav… Noen studenter lager blogg med en gang, andre bruker noen uker før de setter i gang. De er altså ikke tidsmessig i gang samtidig. Derfor behovet for automatisert administrasjon.

Gode tips verdsettes høyt – legg gjerne igjen en kommentar!

Dette innlegget har 17 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

17 comments

 • Øyvind · 22. februar, 2011, kl. 15:26

  Hvilken bloggplattform er det snakk om? Du kan jo evt se etter ett eller annet directoryplugin hvis det tilfeldigvis er wordpress network site

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 22. februar, 2011, kl. 15:35

   Godt spørsmål og takk for innspill! Studentene lager blogger i WordPress, Google, blogg.no eller hva de måtte ønske. De velger selv. Hadde alle valgt samme plattform ville det kanskje vært enklere. Hmmmm…. Kanskje det var en idé å tvinge gjennom bruk av en spesiell plattform? På den annen side så har noen en blogg fra før som de ønsker å bruke.

   • Øyvind · 22. februar, 2011, kl. 16:32

    Hvis dere setter opp en WordPress Networked site så kan det gjøres relativt lett skulle jeg tro.

 • John Eivind Storvik · 22. februar, 2011, kl. 15:33

  Jeg hadde nok brukt Netvibes til dette formålet, da får du oversikt over alle bloggene på en side. I tillegg er det bare behov for den enkelte student å huske Netvibes adressen 😉

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 22. februar, 2011, kl. 15:37

   Flott tips med Netvibes. Hmmm… Men må da jeg som lærer motta alle adressene og legge dem inn i Netvibes, eller er det mulig at de selv registrerer sin adresse? Litt av utfordringen er å slippe administrasjon rundt det, altså et selvgående system. Vil Netvibes kunne brukes til det? (jeg har ikke brukt Netvibes selv siden i 2008)

 • Thomas Røst Stenerud · 22. februar, 2011, kl. 15:46

  Hva med å lage en underlig hashtag på Twitter? Hashtagen samler alles input, lenker ut og signatur/bruker fra de som har ‘levert’ er logget? Evt. delte notatbøker i evernote, men det er litt mer styr? Spennende uansett… En åpen posterous eller tumblog kunne sikkert funket? Delt passord, alle er admin? I WP kan du evt. tildele skribentrettigheter men beholde admin selv for Max kontroll…? Spennende!

  • Author comment by Svend Andreas Horgen · 22. februar, 2011, kl. 16:07

   Hashtag på Twitter var en idé. Litt høy terskel med mindre en har brukt Twitter en stund, men absolutt en flott idé. Har prøvd tagg på delicious tidligere og det blir vel litt på samme vis. Jeg skal sjekke ut posterous og tumblog – disse er nye for meg. Takk for nyttige innspill!

   • Thomas Røst Stenerud · 22. februar, 2011, kl. 20:05

    Mange av disse har bookmarklets, så kan du lære studentene dine legge en sånn i nettleseren sin også… Bruker både den fra Deli og Posterous relativt flittig. Med posterous kan du evt. distribuere en epostadresse studentene kan maile besvarelsene sine til, så publiseres det som en bloggpost. Det kan du forresten på wp også… Finnes systemer som håndterer tagger og kategorier osv…

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 22. februar, 2011, kl. 16:13

  I tillegg til kommentarene her under blogginnlegget, kom det en del gode innspill på Twitter. Jeg oppsummerer kort twittermeldingene med egne refleksjoner rett under hvert innspill:

  @dalstroka og @evabra: Typewith.me (Etherpad).
  – Veldig lavterskel. Kan absolutt duge, men risikerer at noen troller det til. Må derfor spesifisere i oppgaveteksten at en må lagre etter å ha registrert sin URL. Time Slider er et flott verktøy for å gå tilbake i tid til tidligere lagret versjon i fall noen sletter i vanvare.

  @hennif: Google Docs. Bruker det i sitt eget fag
  – Samme problem som med Etherpad (trolling) men bortsett fra det er det lav terskel.

  @bjornhg: Skjema i Google som alle kan se.
  – Ganske perfekt. Veldig lav terskel, høy grad av automatisering.

 • Tweets that mention Hvordan samle inn bloggadresser? · itfag -- Topsy.com · 22. februar, 2011, kl. 16:39

  […] This post was mentioned on Twitter by Svend Andreas Horgen, Svend Andreas Horgen. Svend Andreas Horgen said: Trenger tips fra kreative Web 2.0-kjennere: Hvordan dele bloggadresser effektivt mellom 20 studenter? http://bit.ly/fLmIT2 […]

 • Morten Fahlvik · 22. februar, 2011, kl. 22:40

  Det som hadde vært genialt var om noen laget en Extension til itslearning som kunne håndtere rss-feeds fra x-antall blogger.

  http://developer.itslearning.com/
  Dette kunne vært en glimrende studentoppgave.

 • Laila · 23. februar, 2011, kl. 13:14

  Jeg vil også foreslå Google Documents.

  Du trenger bare å opprette et dokument, gi skriverettigheter til alle deltakerne, og sende ut linken.

  Vi brukte denne løsningen til gruppearbeide i faget Informasjonssikkerhetsstyring i fjor høst.
  Alle gruppemedlemmene skrev i samme dokument i hver sin farge. Du kan faktisk sitte og se på at andre skriver.

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 23. februar, 2011, kl. 15:48

  Takk også til Morten og Laila for gode innspill. Studentoppgave er en god idé, håper noen hiver seg på det. Google Docs kan absolutt brukes, om en har klare regler slik at ingen troller det til.

  I tillegg har Morten skrevet noe på Twitter som jeg synes er verdt å langtidslagre her på bloggen som kommentar 🙂

  RSS feed i itslearning – https://docs.google.com/document/pub?id=15OBqI25I_coiVd5nrdkzlpoDnhqxmBH5qpubB7TQ7zw

  Det smarte med det som står i lenken over, er at en kan lage seg en RSS av en mappe i Google Reader, og inkludere dette som innholdsblokk i læringsplattformen. Mange andre plattformer støtter slik aggregering, for eksempel Netvibes, men det er gunstig å få det inn i it´s learning slik at alt kan skje der. Utfordringen er den samme som for mange andre forslag, nemlig «hvordan automatisere selve registreringsfasen».

 • Morten Fahlvik · 23. februar, 2011, kl. 19:00

  Takk for hyggelig omtale 🙂

  I itslearningkonteksten ville jeg samlet inn RSS-feed urler ved å bruke undersøkelse (har mulighet for eksport til excel) eller bokmerker i fag. Bokmerker kan eksporteres til html.

  Da gjenstår det «bare » å konvertere excel eller html filen tl OPML for importering til Google Reader.

 • Albertine Aaberge · 24. februar, 2011, kl. 09:40

  Jeg pleier å opprette en mappe i Fronter som heter bloggadresser i begynnelsen av studiet. Når vi introduserer RSS, må alle inn i denne mappa og sette opp sin egen rss-leser. Vi har brukt Netvibes tidligere (og vist hvordan de skal gjøre den offentlig), nå introduserer vi GoogleReader, men uten å vurdere.

 • System for å samle inn bloggadresser · itfag · 13. juli, 2011, kl. 14:30

  […] forrige uke skrev jeg et blogginnlegg hvor jeg bad om innspill til hvordan en effektivt kunne samle inn bloggadresser fra for eksempel 20 […]

 • Itfag-bloggen – Site Title · 8. februar, 2017, kl. 10:00

  […] gir merverdi til startinnlegget,  har jeg valgt ut et innlegg fra 22. februar 2011 med tittelen Hvordan samle inn bloggadresser? I dette blogginnlegget ble det bedt om innspill til hvordan man effektivt kunne samle inn […]

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me