itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

feb/11

12

Motivasjonsvideoer

Av: Svend Andreas Horgen, høgskolelektor og med i FoU-prosjektet Snarfilm

Kan en video bidra til å motivere til læring i forkant? Jeg tester nå ut videoproduksjon i faget Webprogrammering i PHP (LV197D) i forbindelse med vårt nye forskningsprosjekt i regi av Norgesuniversitetet: Nærproduksjon av video.

I uke 3 for eksempel skal en lære om behandling av skjema (forms). Dette er et viktig tema innen webutvikling. For å motivere og vise noen muligheter i forkant, har jeg tatt opp en liten videosnutt med mobilen, lastet rett opp på YouTube og til slutt legger ut i it´s learning. Se minst 1 minutt ut i filmen, så skjønner du opplegget:

Dermed kan studentene se videosnutten før de jobber med lærestoffet, gjør øvingen, tar tester, diskuterer i forum etc. Hensikten er å stimulere noen tanker i forkant. Hva tror du om denne typen motivasjonsvideo? Er dette noe vi bør prøve i flere fag?

Dette innlegget har 5 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

5 comments

 • Morten Fahlvik · 13. februar, 2011, kl. 20:08

  Dette er gode greier og helt i tråd med beste praksis innen elæring og paper prototyping.

  Skal jeg pirke på noe ville jeg identifisert hvem som skal benytte skjemaet. Hvem er sluttbrukeren og hva kan avsender og utvikler forvente av mottaker?

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 14. februar, 2011, kl. 08:25

  Takk for hyggelig tilbakemelding. Enig i at jeg kunne diskutert mer rundt hvert skjema, eller kanskje heller: stilt enda flere spørsmål uten å gi svar 🙂 Filmen skal prøve å gi en kort introduksjon til ukens tema i faget (skjemaprogrammering) slik at studenten blir nysgjerrig på fagstoffet. Da er det viktig å ikke komme med for mange forklaringer, men heller prøve å motivere og stimulere til godt arbeid med stoffet. Skal prøve å lage en ny motivasjonsvideo hver uke fremover.

 • Tweets that mention Motivasjonsvideoer · itfag -- Topsy.com · 14. februar, 2011, kl. 09:07

  […] This post was mentioned on Twitter by Svend Andreas Horgen, itfag.hist.no. itfag.hist.no said: Motivasjonsvideo. Hva synes du? Se fra ca 1 min uti: http://bit.ly/gMwfPl #php #skjema #video #elæring […]

 • Line · 5. april, 2011, kl. 13:51

  Jeg synes det er greit at du tenker på videosnuttene som «motivasjonsvideoer», men bør det stå «Motivasjon» som en del av navnet på filmsnutten?

  Vil studentene tenke som så: «Nå vil jeg gjerne motiveres…da ser jeg motivasjonsfilmen…!» (OK, litt overdrevet, men håper du skjønner poenget mitt). Jeg tror disse motivasjonsvideoene må presenteres på en annen måte ovenfor studentene (i en sammenheng som enten er basert på en tidslinje, emnevis eller lignende).

 • Author comment by Svend Andreas Horgen · 5. april, 2011, kl. 14:29

  Godt innspill, Line. Jeg har skrevet «Motivasjon: bla bla bla» i tittelen i disse filmene fordi de ligger på YouTube og kan komme opp i tilfeldige søk. Videoene legges derimot ut i it´s learning som del av det lærestoffet studentene får hver uke. En uke ser typisk slik ut:
  – Motivasjonsvideo
  – Kort tekstlig presentasjon av denne uken, pensum og stikkord
  – Læringsutbytter
  – Lærestoff som tekst og/eller video
  – Øvingsoppgave
  – Evt. andre ressurser og aktiviteter.

  Altså inngår videoen i en større sammenheng. Dette kom ikke fram i dette blogginnlegget ser jeg nå.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me