itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jan/11

10

Vi trenger en app-dugnad

Av: Svend Andreas Horgen, høgskolelektor og studieleder for itfag

Jeg har laget en wiki hvor alle kan bidra med app-er, både iPhone, iPad, Android, Windows 7, hva du måtte like. Alle kan lese. Alle kan bidra.

Wikien baserer seg på et dokument med app-er for for iPad som ble bygget opp høsten 2010. Mange har bidratt til http://etherpad.hist.no/iPadApps. Det har vært lærerikt å se hvordan mange bekker små kan gjøre en stor ressurssamling i praksis, og hvordan en kan bruke sosiale medier til å skape engasjement rundt et felles interessefelt.

Bruk av Etherpad har mange fordeler når det kommer til samskriving, jeg har blant annet skrevet om god bruk av Etherpad på min egen blogg (i en tipsserie om Web 2.0). På tross av at Etherpad er et fantastisk verktøy for samskriving, er listen nå flyttet til wikien http://app-dugnad.wikispaces.com/, fordi:

  • Listen kunne – ironisk nok – ikke leses ordentlig på iPad, siden Safari på iPad ikke støtter Etherpad sin bruk av «contentEditable».
  • Det er hele tiden fare for at noen overskriver innholdet i et Etherpad-dokument. Dette skjedde i november 2010 da noen skoleelever overskrev siden og la inn private chat-meldinger i chat-feltet. Dette ble først oppdaget og fikset et par uker senere. Overskriving kan også skje i en wiki, men en wiki har bedre mekanismer for versjonskontroll og overvåking.
  • Listen ble etterhvert veldig laaaaang, og omtalte bare iPad-apps.
  • Etherpad støtter kun tekst, ikke bilder eller lyd.

En wiki er bedre egnet og mer solid for dugnadsarbeid i det lange løp. Ulempen er at terskelen for å bidra kan være høyere i en wiki. Valget falt på Wikispaces som oppleves som veldig brukervennlig. Jeg har nå fylt inn alt som tidligere stod i Etherpad-dokumentet på passende sted i wikien. MEN: Wikien er også til for apps til Android, Windows med flere. Derfor kan alle nå bidra med å fylle den med innhold også for disse plattformene.

Vil du bidra? Er dette nyttig? Hva tror du må til for å lykkes med å bygge en flott ressurssamling?

Dette innlegget har 2 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Svend Andreas Horgen (totalt 133 blogginnlegg)

2 comments

  • Klemet Klemetsen · 12. november, 2011, kl. 15:04

    Jeg kan noe om programmering av app o.l., men har et ønske som jeg føler mangler i det daglige livet. Ettersom dugnadsonden, eller frivillighetsarbeid, er på tilbakegang, så er det desto viktigere å ha dataverkøy (apps) som kan avhjelpe de som fortsatt orker å jobbe f.eks. for idrettslag, lions, m.v. I vår moderne tid brukes data omtrent til alt, og det må vi leve med. Jeg savner en database app som bør kunne brukes offline, men også online. Databasen skal kunne lagre innkomne post, systematisk, sorter etter fortløpende nummer, eller dato, eller noe som er lett søkbart. Man bør også kunne gjøre anmerknning om en evt. innkommen sak er behandlet, og hva ble beslutningen. En slags postjournal. Det er mulig jeg har misoppfattet ditt spørsmål, men jeg håper at du/dere vet hva som må til.

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me