itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

sep/10

24

Virtualisering, del 1

Av: Tor Ivar Melling, ingeniør med spesialområde virtualisering

Her kommer første del av en introduksjon til temaet «virtualisering». Sliter du med for mange fysiske servere? Kabling «ut av en annen verden»? Bekymret for backup og hardware-feil? La meg introdusere deg for virtualisering. Før vi går i gang må jeg forsikre meg om at vi er enige om hva en virtuell maskin er: en fullt ut funksjonell maskin hvor det er installert et operativsystem, programvare og nettverkskonfigurasjon. Akkurat som på en vanlig fysisk datamaskin. Så hvorfor ikke bare benytte fysiske maskiner?

Med virtualisering menes at man ved hjelp av en enkelt fysisk ressurs (server, applikasjon, operativsystem, harddisk, …) får denne fysiske ressursen til fremstå som flere logiske ressurser. Det motsatte er også tilfelle: man kan ved hjelp av virtualisering få flere fysiske ressurser (servere, lagringsmedier, …), til å fremstå som en enkelt ressurs. Hvorfor er dette spennende? Hvorfor skal man ta i bruk virtualisering?

Det fins mange fordeler med virtualisering. Her er noen fordeler:

  • Bedre utnyttelse av ressurser og optimalisering av infrastrukturen: Mesteparten av dagens systemer er svært dårlig utnyttet. En utnyttelse av CPU på under 10 % er svært vanlig. Ved å virtualisere den fysiske maskinvaren kan en kjøre flere «simulerte servere» på én fysisk server, og ressursene utnyttes da mye bedre. I og med at en enkelt virtuell maskin bare trenger bare rundt 10 % av CPU-kraften en maskin, er det ikke noe problem å kjøre 5-10 maskiner samtidig på én fysisk maskin. Dermed kan en bryte den tradisjonelle metoden “en server per tjeneste”. Dette betyr altså bedre utnyttelse av maskinvaren, samtidig som du sparer penger, strøm og plass.
  • Reduserte kostnader i forbindelse med den fysiske infrastrukturen: Gjennom virtualisering kan du redusere antall servere og følgelig også behovet for maskinvare. Dette fører til reduserte innkjøpskostnader, strømforbruk og kjøling, noe som er viktige priskutt i forbindelse med IT-systemet.
  • Enklere administrasjon: Virtualisering tilbyr en helt ny metode for å administrere IT-parken. Dette gjør at administratorene kan bruke mindre tid på repeterende oppgaver som konfigurasjon, overvåkning og vedlikehold.
  • Økt tilgjengelighet: Man har muligheten for å lage sikkerhetskopier som gjør det kjapt og enkelt å få opp systemer etter store datastopp og krasj. Man kan eliminere planlagt nedetid og man kan migrere komplette virtuelle miljøer uten stans i driften.
  • Forbedret sikkerhet og administrasjon av klientmaskiner: Rulle ut, administrere og overvåke klientmaskiner som brukerne kan benytte seg av lokalt eller fjernstyrt.
  • Rask utrulling av nye servere og klienter: Når man først har konfigurert og laget en server eller klient, så er dette en engangsjobb og det tar ikke mer enn noen minutter å rulle ut flere nye servere og klienter
  • Testing og opplæring: I testsammenheng, så er slike virtuelle maskiner helt ideelle. Man kan gjøre alle de forandringene man ønsker, uten å være redd for at noe skal slå feil. Man slipper å måtte bruke flere timer på reinstallasjon av maskinen. Det er heller ingen risiko å la nye/uerfarne brukere benytte de virtuelle maskinene for opplæringsformål

I neste del skal vi se nærmere på hvordan virtualisering kan gjøres i praksis. Har du flere gode argumenter for virtualisering? Legg gjerne igjen en kommentar med erfaringer, tips eller innspill.

Dette innlegget har 2 kommentarer. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: itfag (totalt 65 blogginnlegg)

2 comments

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me