itfag | Teknologi. Data. Læring. Deling.

jun/10

21

HTML5 video på web

Av: Atle Nes, høgskolelektor og faglærer i programmeringsfag og webfag

HTML5 gir oss en helt ny standard måte å inkludere video i en webside ved å introdusere et nytt <video> element. Tanken bak er at det skal være like enkelt å legge til video på en webside som det er å legge til bilder med <image> elementet. Før HTML5 kom var inkludering av video nemlig kun mulig ved å bruke tredjeparts plugin til nettleseren, slik som QuickTime, RealPlayer eller Flash. Dette skjer ofte så automatisk at du ikke engang legger merke til at du bruker en plugin. Problemet oppstår først når du forsøker å se video på en platform/enhet som ikke har tilhørende plugin. YouTube.com bruker som kjent Flash, men har i den seneste tiden i tillegg gitt brukere muligheten til å velge HTML5 video.

HTML5 <video> elementet støttes av Firefox, Safari og Opera. Som du kanskje ser mangler den mest utbredte nettleseren Internet Explorer, som er ventet å få HTML5-støtte først i neste versjon (IE9). For 64-bit versjonen av IE8 finnes det faktisk heller ikke noen Flash-plugin så her er man virkelig ille ute når det gjelder fremvisning av video på web. Moderne nettsider må også ta hensyn til at flere og flere besøkende bruker smartelefoner med iPhone, Android eller andre operativsystemer som er tilpasset små skjermer. Her henger nok også utviklingen av HTML5 etter.

Støtten for selve <video> elementet i nettleseren er imidlertid bare en liten del av historien. I tillegg er det konkuranse om hvilket videoformat som skal benyttes. For HTML5 sin har dette i hovedsak dreiet seg om to formater. På den ene siden finner vi MPEG-4 AVC/H.264 video og AAC audio i en .MP4 container. Formatet er patentbelagt og gir idag best videokvalitet i forhold til filstørrelse. Siden det er patentbelagt har Mozilla Firefox valgt å ikke støtte dette i sin nettleser. På den andre siden finner vi Ogg video og Vorbis audio i en .OGG container. Formatet er fritt tilgjengelig, men er basert på en litt gammel videocodec (On2 VP3). Her mangler også støtten hos Apple sin nettleser Safari, og Microsoft sin kommende IE9. Så til den skumle konklusjonen – Det finnes dermed ingen kombinasjon av containere og codec’er som er støttet av alle nettlesere!

En opplagt løsning er å kode video’en i begge disse formatene. <video> elementet tillater nemlig at man spesifiserer flere videofiler. Dersom HTML5 støtte mangler kan man ha fallback til Flash og Quicktime. Dersom man har generert en .MP4 fil kan disse benytte seg av den samme filen som spesifisert i <video> elementet. Dette virker svært tungvindt!

For noen måneder siden dukket det opp enda et alternativ. Et samarbeid mellom Mozilla, Opera, Adobe, Google og andre har lansert et tredje alternativ basert på en nyere videocodec (On2 VP8). Formatet heter WebM og skal være et patentfritt alternativ slik som OGG er, men mer optimalisert slik som MP4 er. Det gjenstår å se hvordan dette blir til slutt. Foreløpig mottagelse fra Apple og Microsoft har vært lunken.

Dette innlegget har 1 kommentar. Gjerne bidra :-)

Skrevet av: Atle Nes (totalt 1 blogginnlegg)

1 comment

  • Bloggkavalkade 2010 · itfag · 6. januar, 2011, kl. 11:18

    […] som går i dybden på teknologi. Atle Nes skrev tidlig om formater, nettlesere og avspillere i HTML5 video på web. HTML5 er på full fart inn og vi jobber med å få inn mye HTML5-stoff i fagporteføljen […]

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me